Při vytváření zakladatelské smlouvy jakékoliv společnosti je velice důležité správně zvolit sídlo firmy. V dnešní době přitom existuje několik typů sídel a způsobů, jak je vytvořit. Jednou možností je volba virtuálního sídla, druhou poté sídlo firmy v bytě. Ať už však zakládáte virtuální sídlo, nebo skutečné, vždy se budete muset potýkat s různými požadavky a dodávat potřebné dokumenty k realizaci sídla - jako například souhlas vlastníka nemovitosti se sídlem firmy a jiné. Jaká volba je ale lepší?

Co je sídlo společnosti?

Sídlo akciové společnosti by mělo být skutečným centrem činnosti podnikatele, které se zapisuje společně s vznikem akciové společnosti do obchodního rejstříku. Při zakládání akciové společnosti však lze zapsat jako sídlo firmy v podstatě jakoukoliv adresu, na které jste schopni vyzvedávat poštovní zásilky (neboť určité oblasti podnikání fyzické sídlo ke své činnosti zase tolik nevyžadují). Přičemž sídlo zapsané v obchodním rejstříku může být pouze jedno.

Sídlo zapsané v obchodním rejstříku a skutečné sídlo firmy se mohou lišit

Může však nastat situace, kdy se sídlo zapsané v obchodním, či veřejném rejstříku a skutečné sídlo firmy liší. Poté jste jako podnikatelé povinni ohlásit skutečné sídlo společnosti správci daně prostřednictvím formuláře „O změně registračních údajů“. Pokud tak neuděláte, můžete čelit vysoké pokutě (zejména v případě, že Vás zákazník na Vašem “sídle” nebyl schopen nalézt).

Sídlo firmy v bytě

Dle zákona o obchodních korporacích může společnost sídlit v bytě v případě, že její existence nijak nenaruší klid a pořádek v domě. Pokud se stane, že k rušení klidu v domě dojde až po určitém časovém období chodu firmy, vyzve rejstříkový soud osobu zapsanou ve veřejném rejstříku ke zjednání nápravy. Pokud k nápravě nedojde, může soud bez návrhu firmu zrušit. A to není jediné riziko, kterému se umístěním sídla do bytu vystavujete.

Vyplatí se sídlo firmy v bytě?

Ač se může zdát, že je sídlo firmy v bytě pro většinu jasnou volbou, není to vždy nejmoudřejší řešení. Čím dál tím vice lidí upouští od myšlenky tvorby sídla ve vlastním bytě, neboť to s sebou může nést různé komplikace. První potíž začíná již u samotného souhlasu vlastníka nemovitosti se sídlem firmy. Tento souhlas  musí být podepsán pouze a jen vlastníkem potencionálních prostor a nikým jiným (více či méně příbuzným). Podpis musí být navíc úředně stvrzen a neměl by být starší než 3 měsíce. Pokud jste sám majitelem nemovitosti, nebude tento bod problém, avšak mnoho lidí nebydlí ve svém vlastním domě a souhlas tak bude muset pracně shánět. Virtuální sídlo Vám oproti tomu poskytne souhlas bez jakýchkoliv komplikací a průtahů.

Ne nadarmo se také říká, že není dobré míchat pracovní a osobní záležitosti v jedno, což se právě děje v případě, pokud se rozhodnete vytvořit sídlo společnosti přímo z Vašeho domova. Vašim blízkým by brzy mohlo začít vadit, že si domů zvete pracovní schůzky, nebo že se k Vám několikrát do roka snaží dobýt daňová kontrola. Často také dochází k tomu, že se postupem času rozejdou myšlenky Vás a Vašich blízkých ohledně toho, kam podnikání směřuje. To může být problém v případě, že Váš druh považuje zhotovení sídla firmy z Vašeho bytu jako důkaz toho, že se na chodu společnosti smí také podílet. Práce Vám poté snadno, ač zbytečně, může zničit celý vztah.

Neposledním rizikem společnosti se sídlem v bytě je exekuce. Ač se o tom moc nemluví, ne každé podnikání končí happy-endem a většina firem za krátký čas po svém vzniku zkrachuje. Exekutoři se Vás však nebudou ptát, zda Vaše pračka nebo myčka nádobí byla majetkem firmy, nebo zda je ve Vašem osobním vlastnictví, vezmou prostě vše, co jim přijde pod ruku jen proto, aby naplnili svou pohledávku. Podnikání se poté může rázem změnit v noční můru nejen pro Vás, ale pro celou rodinu.

Naštěstí neexistuje pouze jedna cesta, kterou musíte jít. Jiným způsobem zajištění sídla společnosti je vytvoření virtuální kanceláře, která Vám poskytne nejen prostory ke scházení se s obchodními partnery, ale mnohdy také prestižnější adresu firmy (přečtěte si více o důvodech pro pořízení virtuálního sídla). To zaručí, že budete mezi ostatními vidět a lidé si Vás začnou více všímat, a nejen to, možností, které virtuální kancelář nabízí je nespočet.

My sami nabízíme možnost zřízení virtuálních sídel v Praze. Tato sídla jsou snadno dostupná a umístěná na takových adresách, které zvýší prestiž Vaší firmy o mnoho procent (zároveň Vás však virtuální sídlo chrání před většinou namátkových kontrol, kvůli vysoké hustotě firem sídlících v metropolích). V případě, že si chcete zřídit virtuální sídlo na Moravě, zaručenou kvalitu Vám poskytnou i virtuální sídla v Brně. Je tedy jen na Vás, které z nich si vyberete.

Při zřizování virtuálních sídel přitom neposkytujeme pouze  nějaké “zapůjčení adresy”. Ve většině našich sídel je možnost využití zasedací místnosti, kde se mohou konat Vaše schůzky s klienty v pohodlí a komfortu a další doplňkové služby. Pokud byste se tedy rozhodli pro investici do této varianty zřízení sídla, neváhejte nás kontaktovat, rádi Vám představíme naší nabídku a zodpovíme všechny Vaše dotazy.


Kontaktní informace

Napište nám a my se Vám
ozveme do 24 hodin.

Tuto stránku chrání služba reCAPTCHA a vztahují se na ni Zásady ochrany soukromíSmluvní podmínky společnosti Google.

Mohlo by Vás také zajímat