Na co si dát pozor při koupi ready-made společnosti a kolik stojí?

Přemýšlíte, že si pořídíte ready made společnost, a chcete vědět, jaké výhody Vám nákup přinese, na co si dávat pozor při výběru a co všechno zahrnuje cena za hotovou společnost? Pojďme se blíže seznámit s výhodami a nevýhodami ready made firem.

Ve zkratce: co je to ready-made společnost

Ready-made společnost je hotová firma již zapsaná v obchodním rejstříku. Často bývá založena přímo za účelem dalšího prodeje, a tedy splňuje všechny zákonem stanovené podmínky, nevyvíjela obchodní činnost, a tudíž nemá obchodní historii ani závazky.

Můžete však narazit i na ready-made firmy s historií, v některých případech pak dokonce na firmy s nevyřešenými závazky a pohledávkami. Při nákupu společnosti je vždy lepší obrátit se na spolehlivého poskytovatele, který Vám smluvně garantuje, že firma není zatížena právními problémy. Pak Vás žádní „kostlivci ve skříni“ nepřekvapí.

Výhody ready-made firmy

Úspora času

Jednoznačně největší výhodou koupě ready-made společnosti je rychlost. Založení obchodní společnosti na vlastní pěst by Vám zabralo přibližně 2 týdny papírování a běhání po úřadech. V případě, že si pořídíte ready-made firmu, můžete za ni jednat v podstatě ihned.

Společnost je Vaše ve chvíli, kdy uzavřete smlouvu o převodu obchodního podílu. Nemusíte čekat na zápis do obchodního rejstříku, firma už v něm totiž zapsaná je. Má přidělené IČ, je registrovaná k dani z příjmů právnických osob, a Vy tak začnete podnikat do 24 hodin.

Splacený kapitál

Dalším benefitem ready-made společnosti je, že nemusíte skládat základní kapitál předepsaný zákonem. Kapitál totiž splatil ten, kdo ready-made společnost prodává. Je ale třeba brát v potaz, že jde pouze o formálně splacený kapitál, který je nutno během působení firmy dorovnat. Kapitál buď fyzicky doplatíte, nebo provedete zápočet oproti budoucí výplatě zisku.

Také si pohlídejte samotnou výši kapitálu firmy. Mnoho ready-made s.r.o. má zapsaný kapitál pouze v minimální požadované výši 1 Kč. Někteří podnikatelé ale potřebují například zajistit úvěrové financování a výše zapsaného kapitálu patří mezi kritéria, která banky vyhodnocují při poskytnutí úvěru. Pokud se Vás to týká, doporučujeme koupit společnost s vyšším základním kapitálem.

Ready-made s.r.o. plátce DPH

Společnost lze zakoupit již s registrací k DPH, což podstatně ušetří čas a nervy podnikateli, pro kterého je výhodné hned od začátku fakturovat s DPH. Když si pořídíte ready-made plátce DPH, můžete okamžitě nakupovat zboží nebo služby a uplatnit si u nich odpočet daně z přidané hodnoty. Mějte ale na paměti, že za takovou společnost zaplatíte podstatně více – registrace nové firmy k DPH je poměrně složitý a zdlouhavý proces, který se odráží v ceně.

Vhodné řešení pro cizince

Nákup ready-made společnosti může být také nejvýhodnější volbou pro cizince, kteří chtějí zahájit podnikání bez zbytečné administrativy a s významnou úsporou času. Naše zkušenosti z praxe popisuje ředitel Jake&James Jakub Vondráček: „Mezi cizinci jsou ready-made společnosti oblíbenou možností, jak začít podnikat v Česku. Oproti založení nové s.r.o. je pro ně koupě ready-made firmy většinou rychlejší a jednodušší. Nemusí řešit komplikace s bankovními účty a další administrativní překážky.“

Rizika ready-made firmy

Při nákupu ready-made firmy doporučujeme vybírat u ověřených prodejců, abyste se vyhnuli nechtěným břemenům – třeba nesplaceným dluhům, které s sebou již založená společnost může nést. Při výběru se držte dvou pravidel:

  • V nejlepším případě si kupte firmu zcela novou nebo takovou, která existuje velmi krátce, abyste měli jistotou, že jde o společnost bez historie.
  • Srovnejte si cenu a zkontrolujte stav firmy. Je celkem obvyklé, že na internetu najdete ready-made společnost, jejíž cena nepokrývá ani zákonem předepsané správní poplatky. To je jasné varovné znamení, že s takovou firmou nemusí být vše v pořádku, a nedoporučujeme ji zakoupit. Pokud se k nákupu přece jen rozhodnete, vždy je nutné dbát na důslednou kontrolu výkazů a transakcí. Rozhodně nevynechejte konzultaci s právníkem.

Důležitým kritériem při výběru poskytovatele ready-made společnosti tedy není jen cena, ale také to, zda garantuje, že je firma „čistá“, a případně jaké další služby nabízí – například možnost změny názvu, poskytnutí sídla či registrace vozidla.

Kolik stojí ready-made společnost?

Pořizovací cena ready-made společnosti bývá obvykle vyšší, než kolik by stálo založení zcela nové firmy. Do konečné ceny se totiž promítají:

  • náklady spojené se založením,
  • náklady spojené s převodem společnosti,
  • v některých případech také náklady spojené s přizpůsobením společnosti pro potřeby kupujícího, jako je změna názvu nebo sídla společnosti.

Nezapomínejte však na to, že ani založení firmy svépomocí rozhodně není zdarma. Cena za služby notáře se pohybuje okolo 5 000 Kč, na živnostenském úřadě zaplatíte správní poplatek 1 000 Kč, další výdaje mohou být spojené s otevřením účtu v bance. Když vezmete v úvahu množství ušetřeného času, je nákup ready-made firmy výhodným řešením. Navíc se vyhnete papírování a obcházení úřadů.

Kupte si ready-made společnosti od 12 490 Kč

V Jake&James se zaměřujeme především na prodej ready-made společností bez historie. Ručíme za to, že nebudete nepříjemně překvapeni u firmy, která již obchodní historii má. Nejnižší pořizovací cena za ready-made společnost je 12 490 Kč.

Ceny našich ready-made firem zahrnují:

  • připravu veškerých smluv,
  • převod 100 % obchodního podílu firmy na kupujícího,
  • rozhodnutí o jmenování nového jednatele,
  • poplatky u notáře a poplatky za zápis změn do obchodního rejstříku,
  • certifikát se zárukou bezdlužnosti,
  • ručení za plně splacený kapitál,
  • výpis z obchodního rejstříku.

Máte zájem koupit ready-made společnost? Neváhejte se na nás obrátit!


Kontaktní informace

Napište nám a my se Vám
ozveme do 24 hodin.

Tuto stránku chrání služba reCAPTCHA a vztahují se na ni Zásady ochrany soukromíSmluvní podmínky společnosti Google.

Mohlo by Vás také zajímat