Už mám živnost jako OSVČ, tak proč potřebuji další pro svou společnost? To je otázka, kterou od klientů často slyšíme. V tomto článku Vám vysvětlíme, jaký je rozdíl mezi živnostenským oprávněním pro OSVČ a pro společnost a zjistíte, jak ŽL pro firmu získat.

Rozdíl mezi živnostenským oprávněním pro firmu a pro OSVČ. Které musíte mít?

Proč si máte vyřizovat další živnostenské oprávnění i v případě, že už podnikáte jako OSVČ? Důvodem je, že Vaše živnost slouží pouze pro fyzickou osobu. Pro novou společnost potřebujete živnostenské oprávnění pro právnickou osobu, a to není stejný doklad – oprávnění k podnikání musí mít jak člověk, tak firma.

Tuto záležitost řeší každý podnikatel při zakládání společnosti s ručením omezeným nebo akciové společnosti. Postup Vám vysvětlíme v následující kapitole.

TIP: Když si založíte společnost přes nás, o vyřízení živnostenských oprávnění se postaráme, a Vy tak nemusíte řešit papírování ani stát fronty na úřadech.

A ještě něco málo k terminologii. Pojem „živnostenský list“ je mezi podnikateli stále zažitý, ale nyní ho už na živnostenském úřadě nedostanete. Po novele zákona 455/1991 Sb. o živnostenském podnikání v roce 2008 tento pojem z legislativy zmizel a nahradilo ho „živnostenské oprávnění“. Místo ozdobného tištěného dokumentu o podnikání tak dnes získáte jen obyčejný výpis z živnostenského rejstříku.

Jak získat živnost pro novou společnost?

  1. Ohlášení živnosti pro firmu je povinností statutárního orgánu – u s.r.o. jde o jednatele, v a.s. ohlašuje živnost zpravidla předseda správní rady nebo představenstva. K ohlášení slouží Jednotný registrační formulář pro právnickou osobu.
  2. V případě volné živnosti nemusíte dokládat dokumenty týkající se Vaší způsobilosti ve vybraném oboru. K formuláři přiložíte pouze doklad o založení nebo zřízení společnosti (pokud ještě není zapsaná v obchodním rejstříku) a oprávnění užívat prostory, v nichž máte sídlo na území České republiky.
  3. Pokud řešíte živnost vázanou, řemeslnou, či koncesovanou, je proces komplikovanější. Připravíte si další podklady, kterými prokážete, že splňujete podmínky živnosti stanovené zákonem. Koncesovanou živnost získáte až udělením koncese (povolení).
  4. Vyplněný formulář buď odevzdáte osobně na živnostenském úřadě kdekoli na území ČR (není vázán na sídlo nebo místo bydliště), pošlete poštou či elektronicky s ověřeným elektronickým podpisem, datovou schránkou nebo skrze kontaktní místo CzechPOINT.
  5. Zaplatíte správní poplatek 1 000 Kč. Úřad zapíše Vaši živnost do živnostenského rejstříku do 5 dní od podání žádosti a poskytne Vám výpis.
  6. Dříve jste museli získat živnost ještě před vznikem firmy, od roku 2023 však můžete živnostenské oprávnění pro právnickou osobu vyřídit až po zápisu nové společnosti do obchodního rejstříku.

Vyřídíme Vám živnostenské oprávnění pro společnost bez starostí

Nechce se Vám studovat problematiku ŽL pro firmy a toužíte začít podnikat co nejdříve? Obraťte se na nás! Převezmeme veškerou byrokracii a zařídíme Vaše podnikání v souladu se zákony. Máme spoustu zkušeností i se zakládáním řemeslných, vázaných, či koncesovaných živností.

Poradíme Vám s ohlášením živnostenského oprávnění pro společnost nebo s kompletním založením s.r.o. – pohodlně online a pokud potřebujete, tak i na dálku. Víme, co dělat, aby vše proběhlo hladce a rychle k Vaší spokojenosti. Kontaktujte nás pomocí formuláře níže. Těšíme se na spolupráci.


Kontaktní informace

Napište nám a my se Vám
ozveme do 24 hodin.

Tuto stránku chrání služba reCAPTCHA a vztahují se na ni Zásady ochrany soukromíSmluvní podmínky společnosti Google.

Doporučujeme

Založení firmy online
Založení firmy online

Podnikejte do 3 dnů! Rychlé založení firmy …

Podnikejte do 3 dnů! Rychlé založení firmy online na pár kliknutí od 6 993 Kč – a papírování vyřídíme…

Zjistit více Zjistit více
Založení živnosti pro společnost
Založení živnosti pro společnost

Každá firma musí mít živnostenské oprávnění pro…

Každá firma musí mít živnostenské oprávnění pro právnickou osobu. Nevíte si rady, jak ho získat? My ano – o …

Zjistit více Zjistit více

Mohlo by Vás také zajímat