Jak již předpokládala novela rejstříkového zákona ze dne 1. 1. 2014, ode dne 1. 5. 2015 bylo umožněno notářům provádět tzv. „přímý zápis“ do obchodního rejstříku. Do té doby zápisy do obchodního rejstříku prováděly výlučně soudy.

Hlavním argumentem pro zavedení tohoto postupu bylo zrychlení a zjednodušení zápisů. Toho bylo dosaženo tím, že notář, na rozdíl od soudů, o zápisu nevede řízení, ale přímo změny zapisuje.

Aby mohl soud změny zapsat, musí být splněny zákonné předpoklady:

  • zapisované skutečnosti mají podklad v tzv. podkladovém notářském zápisu
  • podkladový notářský zápis obsahuje vyjádření notáře o tom, že obsah právního jednání je v souladu s právními předpisy a se zakladatelským jednáním právnické osoby, popřípadě, že byly splněny další povinnosti právnické osoby nebo jejích orgánů
  • notáři byly předloženy všechny potřebné listiny, které jsou třeba pro zápis do obchodního rejstříku nebo pro založení do sbírky listin

Notář může provést notářský přímý zápis pouze v případě, že k němu sám sepsal podkladový notářský zápis. V případě, že podkladem pro přímý zápis je více podkladových notářských zápisů, notář může provést přímý zápis do obchodního rejstříku, jen pokud sepsal všechny takové notářské zápisy.

V případě, že jsou splněny všechny předpoklady, provede notář zápis prostřednictvím dálkového přístupu. O přímém zápise vydá ověřený výpis z obchodního rejstříku, na kterém jsou patrné nově zapsané skutečnosti.

Soudní poplatky jsou zpravidla nižší než pro zápisy prostřednictvím soudu. Největší úspory lze dosáhnout při prvozápisu s.r.o., kdy se při přímém zápise platí 2.700,- Kč namísto 6.000,- Kč. K této částce je však nutné přičíst i odměnu notáře, jejíž výše vychází z notářského tarifu.

Přímé zápisy tedy lze doporučit především pro prvozápisy (založení s.r.o.). Jistou výhodu však mohou přinést i při změnách ve společnosti, pokud je pro společnost důležitá především rychlost zápisu.

Zdroje:

[1] BERNARD, Pavel. Zápis notářem do veřejných rejstříků. Ad Notam, č. 3/2015, s. 3 -6.

[2] KAVĚNA, Martin. Postavení notáře při provádění přímých zápisů do obchodního rejstříku podle
připravovaného rejstříkového zákona. Bulletin advokacie, č. 6/2012, s. 33.

[3] NEVRKLA, Luboš. Přímé zápisy do obchodního rejstříku notáři [online]. epravo.cz,
cit. 30. 7. 2015, dostupné na zde

[4] POKORNÝ, David. Zápis do veřejných rejstříků notářem [online]. Dostupné zde


Kontaktní informace

Napište nám a my se Vám
ozveme do 24 hodin.

Tuto stránku chrání služba reCAPTCHA a vztahují se na ni Zásady ochrany soukromíSmluvní podmínky společnosti Google.

Mohlo by Vás také zajímat