Výše základního kapitálu pro akciovou společnost byla rozebírána již v dřívějším článku. Jak je to ale se společností s ručením omezeným?

Základní kapitál pro společnost s ručením omezeným

Od roku 2014 vešel v platnost nový zákon, který stanovuje minimální výši základního kapitálu* společnosti s ručením omezeným na 1 Kč. V praxi to tedy znamená, že pokud budete zakládat obchodní společnost jako jednotlivec, bude Vám pro založení s.r.o. stačit mít v kapse pouhou korunu, na rozdíl od zakládání akciové společnosti, kde budete potřebovat minimálně 2 000 000 korun.

Při založení s.r.o. s více než jedním členem se základní kapitál mění v závislosti na počtu majitelů společnosti - tzn. každý hlas na valné hromadě (orgán obchodní společnosti, kde majitelé hlasují o budoucnosti a změnách ve společnosti) musí mít cenu minimálně jedné koruny.

Základní kapitál lze stejně jako u akciové společnosti uhradit peněžitou, nebo nepeněžitou formou. Splácení základního kapitálu peněžitou formou se nijak neliší od postupu při splácení základního kapitálu akciové společnosti. Při splácení základního kapitálu sro nepeněžitou formou (tedy pomocí majetku) si však od roku 2014, na rozdíl od budoucích majitelů akciových společností, mohou znalce vybrat sami majitelé budoucí společnosti s ručením omezeným, což do této doby nebylo možné.

Výhody základního kapitálu s.r.o ve výši 1 Kč

V minulosti činila minimální výše základního kapitálu sro 200 000Kč. To se ale s novým zákonem mění a odteď je tedy možné zakládat společnost již od 1 Kč. Hlavní výhodou nízkého základního kapitálu je to, že Vás od založení s.r.o. již nedělí nepředstavitelná suma peněz, a tak se založení tohoto typu společnosti stává dostupnější než kdy dřív.

Proč je základní kapitál 1 Kč málo?

Na jednu stranu je chvályhodné, že si společnost s ručením omezeným bude moct založit skoro každý z nás, na druhou stranu je ale základní kapitál ve výši 1 Kč poměrně velké riziko a to hned z několika důvodů.

Výdaje navíc

Hlavním důvodem, proč je třeba při založení společnosti s ručením omezeným složit základní kapitál je to, že po vzniku společnosti z této sumy základního kapitálu firma čerpá peníze na pokrytí všech výdajů, které ji v prvních měsících jejího působení čekají. Pokud si tedy zvolíte nízký základní kapitál, může se snadno stát, že se brzy dostanete do dluhů a spadnete do insolvenčního řízení. Vaše podnikání se tak může skončit ještě dříve, než začalo a Vy budete nejen bez společnosti, ale také bez peněz.

Důvěra obchodních partnerů

Firma s vyšším základním kapitálem bude v očích obchodních partnerů působit sebejistěji a důvěryhodněji než firma s nízkým základním kapitálem. Získat dobré obchodní partnery je navíc zásadní v počátečních fázích vývoje společnosti, kdy vznikající firma ještě není tolik osvědčená a nemá žádnou historii a pohledávky.

Získání hypotéky

S vyšším základním kapitálem Vám nebudou více důvěřovat pouze obchodní partneři, ale také Vaši poskytovatelé úvěrů a hypoték. Vyšší základní kapitál firmy dokazuje, že jste schopní našetřit peníze a v případě potřeby hradit hypoteční úvěr z této nastřádané sumy, kdežto když máte na bankovním účtě pár korun, není moc jisté, zda budete schopní hypotéku v budoucnu zvládat. Banky Vám proto mohou odmítnout hypoteční úvěr poskytnout. A potom Vám nezbyde nic jiného než šetřit, šetřit a šetřit.

Společnost s ručením omezeným za 1 Kč?

To, že minimální výše je pro základní kapitál společnosti s ručením omezeným 1 Kč ještě neznamená, že Vás založení tohoto typu obchodní korporace vyjde na jednu korunu českou.

Základní kapitál totiž neudává celkovou cenu, kterou za založení společnosti zaplatíte, nýbrž pouze vklad, který je třeba složit na speciální účet v bance před zapsáním obchodní společnosti do obchodního či veřejného rejstříku. Samotná cena s.r.o. se poté bude lišit v závislosti na tom, jak složitou společnost chcete vytvářet a pohybuje se v řádech tisíců až desetitisíců korun.

Pokud hledáte způsob, jak při zakládání společnosti s ručením omezeným ušetřit co nejvíce peněz a času, výhodou alternativou se zdají být ready-made společnosti. Prodej ready-made společností s ručením omezeným řeší jak problémy s financemi, tak s časem. Jelikož jsou ready-made společnosti již předzaložené firmy, které jsou již zapsané v obchodním rejstříku, nový majitel je může začít využívat již do několika hodin po zakoupení. Tyto předzaložené společnosti nemají žádnou obchodní historii a jsou tedy bez jakýchkoliv závazků, pohledávek, či dluhů - odpadají Vám tím starosti s vyplácením různých kaucí anebo potyčky s insolvenčními správci.

Pokud uvažujete nad založením obchodní společnosti, zkuste zvážit také možnost koupě ready-made společnosti - s oběma možnostmi Vám rádi poradíme a poskytneme Vám všechny potřebné informace, proto nás v případě potřeby neváhejte kontaktovat.

* základní kapitál je tvořen všemi peněžitými i nepeněžitými vklady všech společníků


Kontaktní informace

Napište nám a my se Vám
ozveme do 24 hodin.

Tuto stránku chrání služba reCAPTCHA a vztahují se na ni Zásady ochrany soukromíSmluvní podmínky společnosti Google.

Mohlo by Vás také zajímat