Daňové ráje a offshore společnosti. K čemu slouží? Jsou legální?

V souvislosti s kauzou Pandora Papers se do popředí vrátila slova jako daňový ráj a tzv. offshore nebo off shore společnosti. Co si pod takovými pojmy představit? Přinášíme srozumitelné vysvětlení, které pochopí i laik, který se v podnikání nepohybuje.

Jak fungují daňové ráje? Vysvětlení a příklady

V běžných tržních ekonomikách, jakou je i ta česká, podléhají příjmy občanů a zde sídlících firem zdanění. Existují samozřejmě různé výjimky, ale drtivá většina daňových subjektů platí daně v zemi, kde má daňové rezidentství.

Vedle toho však existují i státy, které z pohledu zdanění nabízí výrazně výhodnější režimy než tradiční daňové systémy – jde tedy o daňové ráje. Nejčastěji se setkáte s výhodami v podobě nulové daně z příjmů fyzických osob, nedanění dividend a obdobných podílů na zisku či velmi nízké korporátní daně.

Mnohdy se jedná o ostrovní karibské státy jako Britské panenské ostrovy, Belize či Kajmany. Nesmíme však zapomínat ani na ty státy, které jsou na první pohled běžnou ekonomikou, ale nabízí pro investory spoustu zajímavých daňových zvýhodnění, a je proto možné je taktéž označit jako daňové ráje. Mezi takové státy patří Hongkong, Gibraltar, Jižní Dakota v USA a ještě nedávno mezi investory velice oblíbený daňový ráj v Evropě – Kypr. V jeho případě však došlo k obratu po jeho vstupu do EU.

Před finanční krizí v roce 2008 byl z tohoto pohledu populární i Island, který však v souvislosti s pokrizovou konsolidací veřejných financí zrušil celou řadu daňových benefitů.

Výhody a nevýhody offshore firem

Jaký je význam offshore? Pokud má nějaká společnost sídlo v daňovém ráji, jedná se o tzv. offshore společnost. Volně přeloženo, nachází se „mimo břehy tradičního podnikatelského prostředí“. Výhody pro investory jsou evidentní. Offshore firma podléhá nulové či velmi nízké paušální dani, případné využívá i další zvýhodnění, jako je např. příznivý celní režim.

Při zapojení offshore společností do holdingové struktury lze celkově dosáhnout významných daňových úspor, což je ale často označováno jako nekalá daňová soutěž.

Státy označené za daňové ráje profitují z přílivu kapitálu, který se prostřednictvím místních bank, investičních společností a fondů dále investuje a zhodnocuje. Jedná se tedy o služby s vysokou přidanou hodnotou. Na druhou stranu je existence daňových rájů a off shore společností samozřejmě trnem v oku celé řadě vlád a organizací – například Evropské unii či Světové obchodní organizaci. Důvod je jednoduchý, při optimálně nastavené vlastnické struktuře dochází ke snižování příjmů států, které nejsou daňovými ráji.

Jsou daňové ráje a offshore legální?

Na tuto otázku bohužel neexistuje jednoznačná odpověď. V některých případech skutečně dochází k nelegálním praktikám, ale řada podnikatelských struktur pouze využívá nedokonalostí a rozdílů mezi daňovými systémy ke svému prospěchu, a to v souladu se zákony. Pokud plánujete založení firmy v daňovém ráji, musíte svou situaci zhodnotit individuálně.

Zatím není jasné, jak se problematika daňových rájů a offshore firem bude do budoucna vyvíjet. Pokud chcete začít podnikat běžným způsobem, obraťte se na nás. Pomůžeme Vám se založením s.r.o. v Česku a pokud potřebujete firmu hned, vyberte si z nabídky ready-made společností.


Kontaktní informace

Napište nám a my se Vám
ozveme do 24 hodin.

Tuto stránku chrání služba reCAPTCHA a vztahují se na ni Zásady ochrany soukromíSmluvní podmínky společnosti Google.

Mohlo by Vás také zajímat