Jak změnit sídlo společnosti?

Nové prostory a stěhování, úprava organizační struktury nebo využití virtuální adresy. Ať máte pro přesídlení společnosti jakýkoliv důvod, změnu musíte nahlásit úřadům. Přečtěte si, jak to udělat.

Podklady ke změně sídla

Změnu sídla společnosti musí schválit valná hromada firmy (pokud nejste jediný majitel). Jako podklad pro úřady Vám následně poslouží notářský zápis z jednání valné hromady.

Výjimkou je situace, kdy máte sídlo ve společenské smlouvě uvedené jako město bez úplné adresy a nové sídlo se nachází v téže obci. Pak stačí, že o změně sídla rozhodne jednatel a podáte návrh na úpravu adresy v obchodním rejstříku (OR) – nemusíte totiž měnit společenskou smlouvu.

Vždy si připravte také úředně ověřený souhlas majitele nemovitosti, kam plánujete nové sídlo umístit. Povinné náležitosti listiny najdete v článku o souhlasu s umístěním sídla.

Postup vyřízení změny sídla

Jakmile máte všechny podklady, můžete zahájit „administrativní kolečko“. Průběh změny adresy i cena se liší podle toho, kam sídlo přesouváte a jakým způsobem je Vaše aktuální sídlo zapsáno ve společenské smlouvě, resp. zakladatelské listině.

Mohou nastat dvě situace:

  • Aktuální sídlo firmy ve společenské smlouvě je celá obec.
  • Aktuální sídlo firmy ve společenské smlouvě je konkrétní adresa.

Aktuální sídlo ve společenské smlouvě je celá obec

Když jste ve smlouvě uvedli, že sídlem firmy je obec (např. Praha), může být změna jednodušší – záleží ale na tom, jestli sídlo přesouváte v rámci obce, nebo mimo ni.

Nová adresa se nachází ve stejné obci

Pokud máte ve společenské smlouvě či zakladatelské listině uvedeno pouze město (obec bez konkrétní adresy), které se shoduje s adresou Vašeho nového sídla, stačí jen podat návrh na změnu v OR a předložit souhlas s umístěním sídla vč. ověřeného podpisu majitele.


Příklad: Ve společenské smlouvě stojí, že sídlo firmy je obec Praha, a Vaše nové sídlo je také v Praze. Smlouvu nepotřebujete měnit, pouze zapíšete novou adresu do OR.

Návrh na změnu podává jednatel příslušnému rejstříkovému soudu – alternativně můžete vše vyřešit také u notáře. Pro podání návrhu Vám poslouží Inteligentní formulář, který najdete na stránkách Ministerstva spravedlnosti ČR. Dokumenty můžete na soud podat:

  • v listinné podobě s úředně ověřeným podpisem;
  • online přes službu elektronického podání (potřebujete platný elektronický podpis);
  • datovou schránkou společnosti;
  • s pomocí specialistů, kterým poskytnete plnou moc – změnu rádi vyřídíme za Vás.

Soud do 5 dní od podání rozhodne o Vašem návrhu a následně zapíše nové sídlo do OR. Za změnu hradíte soudní poplatek 2 000 Kč.

Nová adresa se nachází v jiné obci

Jestliže sídlo přesouváte do jiné obce, musíte před podáním návrhu na změnu sídla v OR ještě upravit společenskou smlouvu, respektive zakladatelskou listinu.

Úpravu vyřídíte u notáře – ten může novou adresu také rovnou zapsat do OR. Změna je v tomto případě nákladnější, protože kromě soudního poplatku platíte i notářský zápis.


Příklad: Ve společenské smlouvě stojí, že sídlo firmy je obec Praha, ale Vaše nové sídlo je v Brně. Musíte nejprve změnit smlouvu u notáře, který poté zapíše novou adresu do OR.

Pokud budete úpravu řešit až následně u soudu, přiložte k návrhu také vyhotovení aktualizované verze společenské smlouvy.

Aktuální sídlo ve společenské smlouvě je konkrétní adresa

Když máte ve společenské smlouvě uvedenou úplnou adresu firmy, pro přesídlení je stejně jako v předchozím případě nutné nejdříve upravit smlouvu u notáře; ten nové sídlo následně zapíše do OR.

Při úpravě doporučujeme do smlouvy nechat zapsat pouze obec, abyste při případném dalším přesunu v rámci obce nemuseli znovu platit za změnu společenské smlouvy.

Přehled situací a kroků ke změně sídla společnosti

Aktuální sídlo ve společenské smlouvě je: Nová adresa sídla se nachází: Postup přesídlení firmy:
Celá obec Ve stejné obci Změna v OR
V jiné obci Úprava spol. smlouvy a změna v OR
Konkrétní adresa Ve stejné nebo jiné obci (v této situaci na tom nezáleží) Úprava spol. smlouvy a změna v OR

Kam změnu sídla firmy hlásit?

Živnostenský i finanční úřad by měly změnu zaevidovat automaticky, jakmile se promítne do obchodního rejstříku (nemusíte jim tedy nic oznamovat).

Pokud jste zaměstnavatel, změnu sídla oznamte i České správě sociálního zabezpečení a zdravotním pojišťovnám svých zaměstnanců do 8 dní od rozhodnutí soudu. Agentury práce změnu adresy hlásí také na úřad práce, a to do 1 měsíce od rozhodnutí.

Vlastníci vozidel nové údaje ohlašují na Registru silničních vozidel do 10 pracovních dnů.


TIP: Nezapomeňte adresu sídla změnit také v účetnictví, obchodních dokumentech a na svém webu nebo sociálních sítích firmy.

Plánujete přesídlit svou společnost?

Změnu sídla firmy pro Vás zařídíme – budete tak mít o starost méně. Pokud na novém místě zatím nemáte vhodné prostory, rádi Vám poskytneme virtuální sídlo na prestižní adrese v Praze nebo Brně. Ozvěte se nám pomocí formuláře níže a projednáme detaily.

Kontaktní informace

Napište nám a my se Vám
ozveme do 24 hodin.

Tuto stránku chrání služba reCAPTCHA a vztahují se na ni Zásady ochrany soukromíSmluvní podmínky společnosti Google.

Doporučujeme

Změna sídla firmy
Změna sídla firmy

Během podnikání můžete měnit sídlo své firmy. Nevíte…

Během podnikání můžete měnit sídlo své firmy. Nevíte, jak na to? Kontaktujte nás, zařídíme změnu v obchodním…

Zjistit více Zjistit více
Sídlo pro společnosti
Sídlo pro společnosti

Neplaťte za drahou kancelář, když ji nepotřebujete.…

Neplaťte za drahou kancelář, když ji nepotřebujete. Objednejte si virtuální sídlo pro firmu! Prestižní adresa v …

Zjistit více Zjistit více

Mohlo by Vás také zajímat