Souhlas s umístěním sídla firmy nebo OSVČ

Ke startu podnikání patří několik formalit – mezi nimi i určení sídla firmy nebo živnosti. Často se však neobejdete bez souhlasu vlastníka dané nemovitosti. Přečtěte si, na co myslet před zápisem do rejstříku.

Proč potřebujete souhlas s umístěním sídla a co v něm uvést?

Ať budete podnikat jako majitel firmy nebo jako živnostník, musíte úřadům prokázat právní důvod pro užívání prostor, kde se sídlo nachází. Jedinou výjimku mají OSVČ se sídlem v místě svého trvalého bydliště (pokud není umístěno na obecním úřadě) – adresu zapsanou v občanském průkazu mohou použít jako sídlo živnosti a nemusí úřadům dokládat potvrzení. Na firmy se tato výjimka nevztahuje.

Právní důvod k užívání prostor v praxi prokážete pomocí tzv. souhlasu vlastníka nemovitosti s umístěním sídla. V případě, že je majitelů více, budete potřebovat souhlas ode všech.

Dokument nesmí být starší než 3 měsíce a měl by obsahovat:

  • vyjádření souhlasu majitele/majitelů;
  • jméno, příjmení, datum narození a bydliště vlastníka/vlastníků nemovitosti, případně jiné osoby oprávněné s nemovitostí nakládat (např. nájemce nebo zmocněnce);
  • název společnosti/jméno OSVČ;
  • přesnou adresu daného sídla;
  • číslo listu vlastnictví k dané nemovitosti včetně informace o tom, do kterého katastrálního území spadá (když přeložíte přímo výpis z katastru, postup úřadu či soudu tím urychlíte);
  • úředně ověřený podpis vlastníka či oprávněné osoby.

Ještě dodejme, že dokument musí vždy podepsat přímo majitel nemovitosti – podpis jiného rodinného příslušníka úřady neakceptují.

K čemu slouží sídlo a jak ho označit?

Sídlo je místo, odkud formálně řídíte svou podnikatelskou činnost. Zapisuje se do veřejného rejstříku. Jde také o adresu, na které Vás budou kontaktovat úřady veřejné správy – musíte zde tedy být schopni přebírat korespondenci. Povinnost mít sídlo se přitom týká obchodních korporací i OSVČ.

Sídlo OSVČ

Sídlo fyzické osoby (dříve označované také jako místo podnikání) je povinným údajem, který uvedete při vyřizování živnostenského oprávnění. Může být na adrese Vašeho trvalého bydliště, v pronajaté kanceláři nebo bytě, ale i ve virtuálním sídle.

A jak je to s označením sídla? Platí, že pokud je sídlo OSVČ jinde než na adrese trvalého bydliště, musí být viditelně označeno Vaším jménem, příjmením a IČ.

Sídlo právnické osoby

Podobně jako v případě OSVČ, i v při zakládání firmy musíte živnostenskému úřadu sdělit, kde plánujete mít sídlo. Jde totiž o povinný údaj pro získání živnostenského oprávnění, které musí firma jako právnická osoba mít – více se dočtete v samostatném článku o živnosti pro firmu.

Informaci o sídle je třeba uvést rovněž v zakladatelské/společenské smlouvě, kterou podepisujete před zápisem do obchodního rejstříku. Na budově sídlo viditelně označte názvem firmy a IČ.

Pozor! Sídlo není to stejné jako provozovna. Sídlo slouží k řízení firmy a styku s úřady, v provozovně obvykle dochází k samotnému výkonu podnikání – je to například prodejna, dílna apod. Může jít i o stejnou adresu, ale nemusí. Sídlo máte vždy jen jedno, zatímco provozoven můžete mít několik.

Chystáte se začít podnikat?

Vyhněte se dohadování s majitelem nemovitosti a zřiďte si virtuální sídlo na prestižní adrese v Praze či Brně. Souhlas majitele nemovitosti i označení sídla u nás máte v ceně. Navíc se zbavíte starostí s přebíráním pošty – převezmeme ji a obratem Vám zašleme upozornění na e-mail.

A pokud se nechcete zdržovat formalitami, rádi za Vás vyřešíme rovněž kompletní založení firmy nebo živnosti včetně běhání po úřadech. Máte otázky? Napište nám a společně vše vyřešíme.

Kontaktní informace

Napište nám a my se Vám
ozveme do 24 hodin.

Tuto stránku chrání služba reCAPTCHA a vztahují se na ni Zásady ochrany soukromíSmluvní podmínky společnosti Google.

Doporučujeme

Sídlo pro společnosti
Sídlo pro společnosti

Neplaťte za drahou kancelář, když ji nepotřebujete.…

Neplaťte za drahou kancelář, když ji nepotřebujete. Objednejte si virtuální sídlo pro firmu! Prestižní adresa v …

Zjistit více Zjistit více
Sídlo pro OSVČ
Sídlo pro OSVČ

Nechcete zveřejnit svou soukromou adresu nebo…

Nechcete zveřejnit svou soukromou adresu nebo bydlíte v nájmu? Vyberte si prestižní virtuální sídlo pro OSVČ v…

Zjistit více Zjistit více

Mohlo by Vás také zajímat