Jak získat EORI číslo pro obchod se státy mimo EU

Plánujete obchodovat se státy mimo Evropskou unii? Pak se nezapomeňte registrovat k EORI, abyste se vyhnuli problémům na hranicích. V článku se dozvíte, co to přesně je a jak ho získat.

Co znamená EORI a k čemu slouží?

  • Jde o unikátní identifikační číslo používané při celním řízení. Musí ho mít každý podnikatel, který chce přepravovat zboží přes hranice EU, čili do tzv. „třetích zemí“.
  • Pokud tedy jako společnost či OSVČ plánujete vyvážet nebo dovážet zboží do/ze zemí mimo EU, máte povinnost se k EORI registrovat, a to ještě předtím, než k takové přepravě dojde.
  • Název vznikl jako zkratka z anglického Economic Operator Registration and Identification a setkat se můžete také s anglickým označením EORI number.

V praxi se toto číslo používá k identifikaci subjektů a pomáhá zajistit dodržování celních a obchodních pravidel EU – proto je nezbytné pro bezproblémový přechod hranic. Využijete ho primárně v přepravních dokumentech (např. celní deklaraci).

Kde získat EORI?

K EORI se registrujete v členském státě EU, kde sídlíte. Pokud tedy chcete jako český podnikatel obchodovat se zeměmi mimo EU, o přidělení budete žádat v Česku, konkrétně na celním úřadě.

Každá země EU má svůj systém pro vydávání EORI čísel – obvykle má tuto agendu na starosti státní orgán pro celní a obchodní záležitosti.

Nejsem podnikatel, ale potřebuji EORI – co s tím?
Celní správa Vám jako nepodnikající osobě umožňuje vygenerovat si jednorázové EORI číslo. Přidělí Vám ho dočasně a jeho znění je náhodné. Snadno si ho vytvoříte pomocí online aplikace.

Postup registrace k EORI

Žádost o identifikační číslo pro zahraniční obchod můžete podat online nebo osobně na pracovišti kteréhokoli celního úřadu. Registrační formulář si stáhněte na webu celní správy nebo rovnou využijte interaktivní verzi. V dokumentu vyplníte základní informace o svém podnikání, a pokud jste plátcem DPH, k žádosti přiložte také osvědčení o registraci k DPH.

Celní úřad údaje zkontroluje a v případě, že je vše v pořádku, přidělí Vám EORI číslo. Své rozhodnutí Vám následně oznámí, nejčastěji prostřednictvím datové schránky. Za registraci nic neplatíte a většinou vše vyřídíte do 2 pracovních dnů.

TIP: EORI number svých obchodních partnerů si snadno ověříte online. Jste plátcem DPH? Pak si přečtěte také článek o tom, jak na DPH při obchodování se třetími zeměmi. Na to totiž platí jiná pravidla než při dodání a pořízení zboží v rámci EU.

Nezdržujte se papírováním. EORI vyřídíme za Vás

Už víte, co je EORI a jak ho získat. Na vyplňování formulářů a byrokracii však nemusíte být sami. S registrací k EORI Vám pomůžeme – napište nám zprávu a pustíme se do toho!

Kontaktní informace

Napište nám a my se Vám
ozveme do 24 hodin.

Tuto stránku chrání služba reCAPTCHA a vztahují se na ni Zásady ochrany soukromíSmluvní podmínky společnosti Google.

Mohlo by Vás také zajímat