Danění příjmů z Airbnb

Pronajímáte byt přes Airbnb? A jak daníte příjmy?

Příjmy z nájmu, nebo ze samostatné činnosti?

Vládní protiepidemická opatření v posledních dvou letech výrazně omezila nejen cestování, ale i ubytování. Zmíněné restrikce tak nedopadly jen na klasické hotely a penziony, ale i na ty, kteří pronajímají své nemovitosti prostřednictvím různých on-line platforem, typicky přes Airbnb. V souvislosti s tímto novým typem pronájmu vznikla řada otázek, jak mají pronajímatelé – fyzické osoby – dosažené příjmy danit. Jasnou odpověď nyní poskytl pražský Městský soud.

Na zdanění zmíněných příjmů z Airbnb a podobných platforem existovaly dva názory. Jedna skupina se přikláněla k tomu, že jde o příjmy z nájmu, tedy příjmy podle § 9 zákona o daních z příjmů. Druhá skupina naopak zastávala jiný názor, a to že se jedná o příjem ze samostatné činnosti (§ 7 zákona o daních z příjmů).

Danit uvedený příjem jako příjem z nájmu je pro velkou většinu poplatníků výhodnější, a to i přes to, že zde lze uplatnit nižší výdajový paušál (30 % z příjmů). Důvodem je skutečnost, že v případě samostatné činnosti podléhají příjmy odvodům sociálního a zdravotního pojištění, což je pro pronajímatele další výdaj. Druhým faktorem je případná povinná registrace k dani z přidané hodnoty (samozřejmě při splnění všech zákonných podmínek).

Podle Městského soudu v Praze se jedná o samostatnou činnost

Konkrétní případ, kdy se daňový poplatník a správce daně neshodli na klasifikaci uvedeného příjmu, nyní doputoval až k Městskému soudu v Praze. Jak je uvedeno v jeho rozhodnutí č. 6 Af 20/2020 – 28, soud zvažoval zejména charakter činnosti a její dlouhodobost. V tomto konkrétním případě následně uzavřel, že se jednalo o poskytování krátkodobého ubytování (nikoliv dlouhodobého nájmu), které bylo činěno soustavně za účelem dosažení zisku, na vlastní účet a odpovědnost poplatníka.

Dle názoru Městského soudu v Praze se tak v případě pronájmu prostřednictvím platforem typu Airbnb jedná o samostatnou činnost (nikoliv pronájem). Jedná se o přelomový rozsudek, který bude mít jistě vliv na celou řadu daňových poplatníků.


Kontaktní informace

Napište nám a my se Vám
ozveme do 24 hodin.

Tuto stránku chrání služba reCAPTCHA a vztahují se na ni Zásady ochrany soukromíSmluvní podmínky společnosti Google.

Doporučujeme

Daňové přiznání
Daňové přiznání

Termín podání se blíží, ale Vy nemáte čas na…

Termín podání se blíží, ale Vy nemáte čas na papírování? Objednejte si daňové přiznání online a formuláře vyřešíme…

Zjistit více Zjistit více

Mohlo by Vás také zajímat