Podejte přiznání včas: daňové povinnosti do konce ledna 2022

Leden se překlopil do své druhé poloviny, a je proto nejvyšší čas zamyslet se nad daňovými povinnostmi, které se ke konci ledna vážou. Nezapomeňte včas podat daňové přiznání k nemovitosti a také k automobilům používaným pro podnikání.

Přiznání k silniční dani 2022

V předchozích letech došlo kvůli koronavirové pandemii k řadě změn ve lhůtách a k promíjení sankcí, takovou benevolenci už ale letos určitě čekat nemůžeme.

Pokud používáte k podnikání automobil (osobní či nákladní), nezapomeňte do 31. ledna podat na finanční úřad přiznání k dani silniční a v této lhůtě i zaplatit v přiznání vypočtenou daň. Povinnost se vztahuje i na ty subjekty, jejichž zaměstnanci používají svá soukromá vozidla ke služebním cestám.

Přiznání k dani z nemovitých věcí 2022

Pokud jste si loni pořídili nemovitou věc (byt, pozemek, chatu, dům, výrobní halu, atd.), je třeba finančnímu úřadu podat přiznání k dani z nemovitých věcí. Přiznání se podává tomu správci daně, který je místně příslušný katastru, v němž se nemovitá věc nachází.

Na rozdíl od jiných daní se právě daň z nemovitých věcí platí dopředu, tedy na rok 2022. Relevantní pro vyměření daně je stav k 1. 1. toho roku, za který se daň platí. Na základě podaného přiznání správce daně daň vypočítá a pošle Vám platební výměr. Splatnost daně je pak nejdříve na konci května (v závislosti na výši daně může být platba rozdělena do dvou splátek – k 31. květnu a k 30. listopadu).


Kontaktní informace

Napište nám a my se Vám
ozveme do 24 hodin.

Tuto stránku chrání služba reCAPTCHA a vztahují se na ni Zásady ochrany soukromíSmluvní podmínky společnosti Google.

Mohlo by Vás také zajímat