V poslední době existuje ve většině firem povinnost provádět pravidelná testování na COVID-19 u svých zaměstnanců. V této souvislosti vznikla řada dotazů na daňový režim nákladů na testování. Chcete znát odpovědi? Zjistěte, jak je to s COVID-19 testy zaměstnanců ve firmách ve vztahu k daním.

Daňová uznatelnost nákladů na COVID-19 testování zaměstnanců

Z pohledu daně z příjmů jsou dle GFŘ náklady na povinné testy daňově uznatelným nákladem dle ustanovení § 24 odst. 2 písm. p) zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů. U zaměstnanců se pak jedná o příjem ve formě povinného plnění zaměstnavatele na vytváření a dodržování pracovních podmínek pro výkon práce stanovených právním předpisem, přičemž tento příjem není pro zaměstnance předmětem daně.

COVID-19 testy ve firmách a DPH

Sjednocující výklad ohledně DPH režimu testů vydalo GFŘ teprve nedávno. Závěrem je, že u služeb testování na COVID-19, které jsou řádnými zdravotními službami dle § 58 zákona o DPH, převažuje účel činnosti s léčebně-preventivním cílem, a jedná se o plnění osvobozené od daně bez nároku na odpočet daně.


Kontaktní informace

Napište nám a my se Vám
ozveme do 24 hodin.

Tuto stránku chrání služba reCAPTCHA a vztahují se na ni Zásady ochrany soukromíSmluvní podmínky společnosti Google.

Mohlo by Vás také zajímat