Přichází Milostivé léto 2023

Po roční pauze nás opět čeká Milostivé léto – státní akce mířená na oddlužení občanů. Dlužníci tak mohou snadno a levně vyřešit své závazky vůči státní správě. Poradíme Vám, jak tuto šanci využít.

Jakých dluhů se akce týká?

Letos bude stát odpouštět různé sankce, které vznikly kvůli pozdní úhradě závazků spojených s daněmi a sociálním pojištěním.

Stát dlužníkům odpustí:

  • penále,
  • úroky z prodlení,
  • pokuty za opožděné podání,
  • další příslušenství daně (například náklady řízení včetně exekučních).

Kromě sankcí bude možné odpustit i drobné dluhy přímo na dani (v řádech desítek, případně nižších stovek korun). Důvodem je nadbytečná administrativa spojená se správou takto malých dluhů.

Legislativu k uskutečnění Milostivého léta podepsal 7. června 2023 prezident republiky.

Jak milostivé léto využít?

  • Hlavní podmínkou je úhrada dlužných částek, a to nejpozději do 30. listopadu 2023.
  • Následně podejte žádost o mimořádné odpuštění. Čas na to máte od 1. července do 30. listopadu 2023.

Žádost bude možné odeslat písemně i elektronicky. Dokument obvykle podáváte na státní instituci, které dlužíte. Podrobný postup vyřízení žádosti najdete na webu milostiveleto.cz, který slouží jako informační rozcestník. Další podrobnosti se dočtete také na webu ČSSZ.


Milostivé léto v číslech

V minulosti proběhla už dvě kola této akce. Ani jedno se paradoxně nekonalo v letních měsících. Souběžně s nimi se uskutečnila také sbírka SOS Milostivé léto, která pomáhala dlužníkům s úhradou jistiny dluhu. Jak předchozí akce dopadly?

Milostivé léto I se konalo na přelomu let 2021 a 2022. Podle Exekutorské komory ČR vedl úvodní ročník akce k zastavení 42 000 exekucí, svých dluhů se pak zcela zbavilo 15 000 lidí. Celkem stát takto odpustil dluhy ve výši 1,55 mld. Kč.

Milostivé léto II se konalo na podzim roku 2022. Zájem o něj byl poměrně nízký. Podle oficiálních statistik v něm stát prominul dluhy ve výši 370 milionu Kč a exekutoři zastavili přes 9 100 exekucí.

Kontaktní informace

Napište nám a my se Vám
ozveme do 24 hodin.

Tuto stránku chrání služba reCAPTCHA a vztahují se na ni Zásady ochrany soukromíSmluvní podmínky společnosti Google.

Mohlo by Vás také zajímat