Objednáváte elektronicky zboží ze zahraničí? Provozujete e-shop a prodáváte zboží dovezené ze třetí země? Nebo naopak dodáváte zboží svým zákazníkům do různých států Evropské unie? Pak Vás určitě budou zajímat chystané změny, které přinese právě schvalovaná novela zákona o DPH.

Tato novela měla vejít v platnost již k 1. červenci 2021. Legislativní proces však nabral zpoždění, a je proto otázka, kdy k implementaci skutečně dojde. Základní rysy plánových změn jsou však již známy.

Zboží s hodnotou do 22 € dovezené do EU už nebude osvobozeno od DPH

Jednou ze změn bude zrušení osvobození, které se vztahovalo na dovoz zboží do EU s hodnotou do částky 22 €. Namísto tohoto limitu budou zavedeny speciální volitelné režimy:

  • zvláštní režim při dovozu zboží nízké hodnoty,
  • dovozní režim jednoho správního místa.

Výsledkem by mělo být zdanění veškerého dovozu do EU, a to bez ohledu na hodnotu tohoto dovozu. Tzv. jedno správní místo postupem času nabývá na významnosti. I z tohoto důvodu zřídila finanční správa webovou stránku One Stop Shop (OSS), kde jsou k dispozici potřebné informace.

Nový limit pro zasílání zboží na dálku a pro digitální služby

Dále dojde k zavedení nového limitu 10 000  €, který se bude vztahovat na tzv. zasílání, resp. na prodej zboží na dálku. Nový limit bude stejný pro všechny státu EU a bude platit jak pro zmíněné zasílání, tak i pro digitální služby poskytované do ostatních států Evropské unie. Výsledkem bude zdaňování elektronického prodeje v tom státě, kde dojde ke skutečné spotřebě zboží. Pro prodejce to bude znamenat povinnost se v daných státech registrovat k DPH a plnit povinnosti dle lokálních pravidel (podávání přiznání, platba daně apod.), eventuálně využít režimu jednoho správního místa.

Rozdělení prodeje přes elektronické platformy na dvě samostatná plnění

V neposlední řadě dojde ke změně v případě prodeje přes elektronické rozhraní, resp. elektronické platformy. V určitých případech bude stanovena právní fikce, podle které budou provozovatelé těchto platforem (zprostředkovatelé obchodů) chápáni jako subjekt, který nabízené zboží de facto nakoupil a prodal. Dodávka tak bude fiktivně rozdělena na dvě samostatná plnění.

Vzhledem ke komplexnosti celé problematiky byl vydán i rozsáhlý podpůrný vysvětlující dokument, kde je možné najít odpovědi na řadu praktických otázek. Změny budou nejvíce dopadat na prodej prostřednictvím platforem, jako je Amazon nebo eBay, nicméně ovlivní také klasické české e-shopy, pokud zasílají zboží zákazníkům do EU.

Jestliže si s DPH nevíte rady, využijte naše služby vedení účetnictvídaňové poradenství, vyřešíme to za Vás. Kontaktujte nás pomocí formuláře níže a my se Vám ozveme.


Kontaktní informace

Napište nám a my se Vám
ozveme do 24 hodin.

Tuto stránku chrání služba reCAPTCHA a vztahují se na ni Zásady ochrany soukromíSmluvní podmínky společnosti Google.

Mohlo by Vás také zajímat