Až do teď státy přihlížely, jak velké nadnárodní společnosti využívají mezer v zákonech, a tak přicházeli o velkou část daně z příjmu. Státy tvořící skupinu G20 se  usnesly na přijetí strategie proti „erozi daňové báze a přesouvání zisku“ (Base Erosion and Profit Shifting – BEPS), kterou připravila Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj (OECD). Strategie by se dala shrnout takto: Ve státě, kde se vytvoří zisk, by se měl následně danit.

Součástí plánu je i užší propojení daňových úřadů jednotlivých států, aby získaly lepší přehled o ekonomické aktivitě korporací.

Jaké nejčastější triky firmy využívají:

TRANSFER MISPRICING

Neúměrné naceňování produktů a služeb mezi spřízněnými firmami (dceřinné společnosti). Náklady jdou do zemí s vyššími daněmi, zisky pak do těch s nižšími.

DOUBLE IRISH WITH DUTCH SANDWICH

Sofistikovanější forma mispricingu, využíval ji například internetový gigant Google. Zjednodušeně to funguje takto:

Google vlastní v Irsku dvě společnosti Google Ireland Limited a Google Ireland Holdings. Holdings má sídlo v Bermudách, kde neplatí daň z příjmu právnických osob a vlastní Google Ireland Limited. Google Ireland Holdings je zase vlastnictvím Google Bermuda Unlimited (unlimited zde znamená, že nemusí poskytovat účetní výkazy.) Google Ireland Limited posílá do beremudské centrály irského holdingu přemrštěné licenční poplatky, na které se podle irských zákonů nevztahují daně a platí za uznatelné náklady, ale nedělá to přímo ale přes Google Netherlands Holdings. Pokud by peníze šly na Bermudy rovnou, vzala by si z nich irská vláda srážkovou daň.

EXKLUZIVNÍ SMLOUVY S VLÁDNÍMI INSTITUCEMI

Toto se týká především Lucemburska. Velké firmy, které se domluvily s tamní daňovou správou, zakládaly v Lucembursku dceřiné společnosti. Přes ty pak úvěrovaly jiné pobočky s minimální sazbou.

Průkopníkem v boji proti nekalým daňovým praktikám nadnárodních firem je Velká Británie. Tam je již od dubna účinný zákon, který firmám snažícím se uniknout placení daní, uvalí tzv. “google” daň, která je 25 % ze zisku. Daň je pojmenována podle společnosti Google, která ve Velké Británii prakticky neplatila žádné daně a platí pouze pro velké podniky a musí ji platit v následujících případech:

a) Společnost se vyhýbá vzniku stálé provozovny
Toto je opatření proti firmám, které na území Velké Británie hospodaří, ale sídlo mají na místě s daňově výhodnějšími podmínkami.

b) Společnost uskutečňuje vnitro-podnikové transakce pouze za účelem daňové úspory bez jakéhokoliv dalšího ekonomického opodstatněni
Tímto se myslí transakce mezi centrálou a dceřinými společnostmi, které jsou vytvářeny pouze za účelem krácení daně.

Zajímá Vás toto téma více? Napište nám. Rádi Vám na Vaše dotazy odpovíme.


Kontaktní informace

Napište nám a my se Vám
ozveme do 24 hodin.

Tuto stránku chrání služba reCAPTCHA a vztahují se na ni Zásady ochrany soukromíSmluvní podmínky společnosti Google.

Mohlo by Vás také zajímat