V České republice je v současné době přes milion osob samostatně výdělečně činných. Které však skutečně podnikají, a kdo má živnostenský list pouze naoko? To záleží na tom, kolik z nich využívá tzv. švarcsystém (někdy také švarc systém, schwartz system nebo schwarz system). Setkali jste se s ním i Vy?

Co je to švarcsystém?

Princip je jednoduchý. Osoba, která může vykonávat danou práci v pracovněprávním vztahu, ji realizuje jako OSVČ. O vztah dodavatele a odběratele tedy reálně nejde, ale je to typická závislá činnost. Příkladem může být programátor, který má živnostenský list, ale pracuje pro jedinou společnost, do jejíhož sídla pravidelně dochází a používá firemní počítač. V takovém případě jde velmi pravděpodobně o švarcsystém.

Zaměstnavatel takto ušetří zejména díky neplacení odvodů na sociální a zdravotní pojištění. Za tento nelegální způsob zaměstnávání však můžou přijít vysoké pokuty. Pro zaměstnavatele se může její výše vyšplhat až na 10 milionů korun, zaměstnanec vykonávající takovou práci přijde až o 100 tisíc. Pojďme si tedy říci, jak švarcsystém rozpoznat a hlavně jak se mu vyhnout.

Hlavní znaky švarc systému

Jak taková situace vypadá? Znaků existuje mnoho a pracovní poměr nemusí naplňovat všechny, aby byl označen za švarcsystém.

  1. Podřízený vztah: Pokud OSVČ plní příkazy zaměstnavatele a je celkově v podřízeném postavení, značí to pracovněprávní, ne obchodněprávní vztah..
  2. Pracovní nástroje zaměstnavatele: Živnostník využívá nástroje a sídlo firmy. Používá například její počítače, služební vůz a pracuje z firemních prostor..
  3. Vystupování jménem zaměstnavatele: OSVČ používá při komunikaci údaje firmy zaměstnavatele, nevystupuje jako samostatný subjekt. Dalším znakem může být třeba firemní e-mailová adresa.
  4. Pravidelné odměny o stejné výši: Dodavatel není placen za konkrétní práci a je mu vyplácena fixní měsíční odměna. Jde typicky o částku, kterou v dané firmě za tento typ práce dostává zaměstnanec na podobné pozici. Dále může mít OSVČ benefity jako stravenky nebo příspěvek na rekreaci.
  5. Stanovená pracovní doba: OSVČ pracuje pro odběratele v pravidelných intervalech. Svou pracovní dobu také zaznamenává v docházkové knize nebo jiném evidenčním systému zaměstnavatele.
  6. Práce pouze pro jednoho podnikatele: Živnostník pracuje pouze pro jednu firmu. Ve smlouvě může mít dokonce výslovný zákaz práce pro jiného odběratele nebo konkurenční doložku.
  7. Malá specializace: Se švarcsystémem se typicky setkáme u méně odborných prací. Čím je práce méně specializovaná, tím častěji se tento systém využívá.


Jak se vyvarovat švarcsystému?

Zjistěte, jak předejít problémům. Máme pro Vás několik doporučení.

Ochrana proti švarcsystému z pohledu firmy

Základem toho, abyste nebyli podezřívaní ze zneužívání švarcsystému, je dobře sepsaná smlouva. Uzavřete takovou, která jasně definuje, jaké konkrétní dílo nebo jeho část pro Vás OSVČ vykoná. Rovněž v ní musí být jasně zakotvena nezávislost. Výslovně také vložte souhlas s živnostníkovou prací pro jiné odběratele a vynechte konkurenční doložku.

Smlouva by také neměla obsahovat aspekty typické pro klasický vztah zaměstnanec – zaměstnavatel, jako například fixní měsíční odměnu, stanovenou pracovní dobu, benefity nebo místo výkonu v práce v sídle Vaší firmy.

Ochrana proti švarcsystému z pohledu podnikatele

Práci provádějte ve Vámi zvolené lokalitě mimo sídlo či pobočku odběratele a využívejte k ní vlastní prostředky. Pokud je nezbytné využívat nástroje či prostory objednavatele, jejich pronájem si smluvně ukotvěte. Vykonávejte práci pro více odběratelů a právo na to si pojistěte smlouvou. Fakturované částky by se měly měnit a je lepší, když nejsou vypláceny na pravidelně ve stejný den v měsíci.

Při komunikaci s třetí stranou vystupujte svým jménem, nikoli jménem objednavatele. Používejte svůj osobní telefon a e-mailovou adresu. Neevidujte pracovní dobu v docházkové knize nebo v jiném evidenčním systému objednavatele.

Předmětem není soustavná práce, ale výsledek nebo jednorázové plnění. A nakonec, pokud cítíte, že Vás firma do švarcsystému tlačí, poohlédněte se po práci jinde.

Mějte kontrolu nad situací

Švarcsystém je a bude šedá zóna. Když se však budete držet těchto rad, významně zvýšíte svoje šance, že Vás případná kontrola nenařkne z práce v švarcsystému. A pokud ano, bude daleko snazší dokázat, že o pracovněprávní poměr nejde.

Začněte podnikat s Jake&James

Už víte, jak se vyhnout švarcsystému. Chcete začít podnikat a potřebujete pomoci? Obraťte se na nás. Založte si s námi živnostenský list pro OSVČ. Stačí vyplnit kontaktní formulář a jdeme na to.


Kontaktní informace

Napište nám a my se Vám
ozveme do 24 hodin.

Tuto stránku chrání služba reCAPTCHA a vztahují se na ni Zásady ochrany soukromíSmluvní podmínky společnosti Google.

Mohlo by Vás také zajímat