4 kroky k založení startupu

Nadšené ovace, davy zákazníků a miliony na účtu. Nic z toho nepřijde ze dne na den. Start cesty za podnikatelským snem bývá mnohem skromnější. Vše začíná v prostředí startupu, který časem (snad) vyroste v prosperující firmu. Co je startup a jak ho založit? Poradíme Vám.

Co je startup?

Jako startup se označuje začínající (často technologická) společnost s potenciálem rychlého růstu a velkými ambicemi. Důležitou roli hraje inovativní myšlenka, která pomůže firmě prorazit.

Uspět na trhu coby startup není jednoduché, ale když se to podaří, z malé firmičky se postupně stane prosperující gigant. Mezi podniky, které takto prorazily v ČR, patří například e-shop Rohlík nebo taxislužba Liftago. A řadu příkladů najdeme i v zahraničí – třeba finanční společnost Revolut nebo technologickou firmu Canva, která provozuje populární grafický editor.

Podívejme se teď na to, jak takový startup založit a rozjet.

1. krok: Nápad, který má potenciál

Na počátku každé úspěšné firmy stojí originální nápad, který zaujme potenciální zákazníky i investory.

Pokud Vás zatím žádná převratná myšlenka nenapadla, nezoufejte. Inspirace kolem sebe máte spoustu – stačí si všímat, jaké problémy řeší lidé ve Vašem okolí. Nový podnik jim od těchto starostí může ulevit. Ideální je, když se Vám podaří najít mezeru na trhu a Váš výrobek nebo služba ji zaplní jako první.

Na trhu se dnes ovšem pohybuje obrovské množství firem. Přijít tak s něčím opravdu originálním není snadné – a není to vždy ani třeba. Někdy zkrátka stačí vsadit na to, v čem jste lepší než ostatní, a postavit na Vašem umu byznys.

Než se pustíte do podnikání, nezapomeňte vše pečlivě naplánovat. Mezi tvrdou konkurencí se totiž prosadí jen ti nejschopnější. Podle statistik na trhu dlouhodobě uspěje pouze 1 z 10 startupů. První rok existence pak nepřežije celá pětina nově založených podniků – a Vy mezi ně nechcete patřit.

2. krok: Situační analýza

Myslíte si, že má Váš nápad šanci na úspěch? Zbývá prověřit, jestli to tak vidí i ostatní. Před založením podniku se vyplatí provést průzkum trhu, který Vám napoví, zda bude o nový produkt nebo službu zájem. Hlavní příčinou krachu startupů je nedostatek zákazníků, proto doporučujeme tento krok nepodcenit.

Zmapujte svou cílovou skupinu a kriticky zhodnoťte přednosti i slabiny své nabídky. Získáte tak představu o tom, jak argumentovat při prodeji.

Nezapomeňte také zkontrolovat, jak je na tom Vaše konkurence. Jako nový hráč na trhu se od ní potřebujete odlišit. Zamyslete se i nad dalšími překážkami, které mohou Vaší firmě bránit v rozletu – ať už je to omezený rozpočet, zákonné regulace nebo aktuální situace v zemi.

Způsobů, jak analýzu tržního prostředí provést, existuje celá řada. Nejpopulárnější metody najdete v průvodci situační analýzou.

3. krok: Byznys plán

Nyní už víte, před čím stojíte. Zbývá dát Vašim nápadům konkrétní podobu, na jejímž základě vybudujete svůj podnik. K tomuto účelu slouží podnikatelský záměr neboli byznys plán.

Jde o dokument, ve kterém si rozvrhnete svůj obchodní model, vytyčíte cíle podnikání a sepíšete rámcové strategie, jak výsledků dosáhnout (ideálně i s časovým harmonogramem). Součástí podnikatelského záměru obvykle bývá také finanční a marketingový plán.

Detailněji strukturu dokumentu popisujeme v návodu, jak vytvořit byznys plán.

4. krok: Založení firmy

Přípravná fáze je skoro za Vámi – přišel čas plány realizovat. K tomu potřebujete formálně založit společnost, což vyžaduje notáře, několik cest na úřady a dostatek trpělivosti. Sepíšete společenskou smlouvu, otevřete účet v bance, vyřídíte živnostenské oprávnění…

Celé administrativní kolečko v ČR trvá průměrně přes 24 dní. Chcete to zvládnout rychleji? My Vám garantujeme založení nové společnosti do 3 dnů. Na úvod tak máte o starost méně – stačí se nám ozvat.

Kontaktní informace

Napište nám a my se Vám
ozveme do 24 hodin.

Tuto stránku chrání služba reCAPTCHA a vztahují se na ni Zásady ochrany soukromíSmluvní podmínky společnosti Google.

Mohlo by Vás také zajímat