K úspěšnému založení kterékoliv obchodní korporace je potřeba řádně vyplněná společenská smlouva. První pozici přitom ve smlouvě zaujímá, hned po názvu společnosti, její sídlo, tedy místo, kde představitelé společnosti zasedají a diskutují o aktuálních problémech firmy.

Sídlo firmy by tudíž mělo být vždy středem dění celého podnikání – nebo to může být i jinak? V předešlém článku jsme se zabývali fenoménem takzvaných virtuálních kanceláří, které podnikatelům propůjčují pěknou adresu a v mnohých případech i prostory k zasedání, avšak firma zde vlastně fyzicky nesídlí.

Co je virtuální sídlo?

Virtuální sídlo, často označované také jako virtuální kancelář, je pojem, který se často skloňuje ve spojení se sídlem firmy a potažmo i společenskou smlouvou. Jedná se o sídlo firmy, které se sice jako opravdové sídlo tváří, a jehož adresa je i zapsaná v obchodním rejstříku, avšak ve skutečnosti jím fyzicky není a firma na dané adrese nesídlí. Virtuální sídlo se tak hodí pro každého, kdo si z nějakých důvodů skutečné sídlo dovolit nemůže, nechce, nebo ho nijak zásadně nepotřebuje. Virtuální kancelář je také přímou volbou v případě, že se Vám nedaří získat souhlas majitele nemovitosti se sídlem firmy v prostorách jeho domu, neboť s využitím virtuálního sídla tento souhlas automaticky získáváte.

Podstatou virtuální kanceláře je, že Vám na danou adresu chodípouze korespondence, kterou Vám správce může buď přeposílat domů, nebo skenovat na Vámi zvolený mail (některé společnosti nabízejí i možnost osobního výběru několikrát do měsíce) - získáváte tedy pouze adresu (často prestižní místa ve velkoměstech, což se týká například virtuálních kanceláří v Praze) a o nic víc se starat nemusíte.

Že to vypadá až moc jednoduše na to, aby to byla pravda? Pojďme se podívat, jak se k virtuálním sídlům vyjadřuje zákon

Co říká legislativa?

Obchodní zákoník se donedávna stavěl k virtuálním sídlům skepticky a sídlo tak smělo být pouze na adrese, kde se nacházelo skutečné sídlo firmy (tedy místo, kde se doopravdy firma nacházela a kde jste ji mohli v případě potřeby najít). V roce 2009 však došlo k důležité novelizaci občanského zákoníku, kdy byl zrušen tehdejší §19 c) odst. 2 – to otevřelo dveře virtuálním sídlům a virtuálním kancelářím a od 20. 7. 2009 jsou virtuální sídla legální. Současný nový občanský zákoník tento názor zachovává.

Virtuální sídlo je legální nejen v České republice, ale například i ve Velké Británii nebo Spojených státech amerických!

Kdy se pro virtuální sídlo rozhodnout?

Virtuální sídlo se zapisuje do obchodního rejstříku a je platné ode dne vzniku společnosti . Jedná se o příjemnou variantu, kterou můžete zvolit, pokud chcete založit společnost, ale nechcete za provozní náklady utratit jmění, nebo pokud toužíte po prestižnější adrese Vašeho sídla.

Mezi nejpopulárnější místa, kde sídlí virtuální kanceláře patří například Praha 1, Praha 2 nebo Brno. Tyto adresy nabízíme zájemcům také my, včetně doplňkových služeb nebo i možnosti pronajmout si zasedací místnost, proto pokud Vás myšlenka virtuálního sídla oslovila či máte nějaké dotazy, neváhejte nám napsat! Rádi Vám Vaše otázky zodpovíme.


Kontaktní informace

Napište nám a my se Vám
ozveme do 24 hodin.

Tuto stránku chrání služba reCAPTCHA a vztahují se na ni Zásady ochrany soukromíSmluvní podmínky společnosti Google.

Mohlo by Vás také zajímat