(Ne)peněžní zaměstnanecké benefity: kdy z nich neodvádíte daň?

Příspěvky na sport, rekreaci nebo kulturu poskytuje svým pracovníkům celá řada zaměstnavatelů. Důvod je jasný – snaha své stávající či budoucí zaměstnance motivovat. I tyto benefity však mohou podléhat zdanění.

Peněžní či nepeněžní – to je oč tu běží

Daňový režim (jak na straně zaměstnance, tak na straně zaměstnavatele) se liší podle konkrétního benefitu. Správný přístup vychází z formulace zákona o daních z příjmů. Pro posouzení toho, zda lze příjem od daně osvobodit, je důležitý nejen účel příspěvku, ale i jeho forma. Benefit má ve většině případů nepeněžní podobu. Jenže jak ji definovat?

Tím se nedávno zabýval nejvyšší správní soud („NSS“) ve svém posudku č. 7 Ads 31/2021-28. V tomto případě soud posuzoval situaci, kdy jistá firma proplatila svým zaměstnancům poukaz na dovolenou.


Pokud by tento poukaz zaměstnavatel proplatil poskytovateli rekreace, mohl by využít výhodnější daňový režim – u zaměstnance by se tedy jednalo o osvobozený příjem, který by zároveň nepodléhal povinnému pojistnému.

V situaci posuzované NSS ovšem firma částku k úhradě rekreace vyplatila přímo zaměstnancům na základě doložených výdajů. A v takovém případě nelze podle státní správy a NSS osvobození aplikovat. Při tomto postupu je podle jejich stanoviska nutné daný benefit považovat za peněžní, tedy zdanitelný příjem.

Daně jednoduše

Potřebujete poradit v otázce daní? S vedením účetnictví Vám rádi pomůžeme. Stačí nás kontaktovat pomocí níže uvedeného formuláře.

Kontaktní informace

Napište nám a my se Vám
ozveme do 24 hodin.

Tuto stránku chrání služba reCAPTCHA a vztahují se na ni Zásady ochrany soukromíSmluvní podmínky společnosti Google.

Mohlo by Vás také zajímat