Od začátku roku 2021 se podnikatelům nabízí možnost poskytovat svým zaměstnancům vedle tzv. stravenek i peněžitý příspěvek na stravování (stravenkový paušál). Protože praktickou aplikaci souvisejících ustanovení provázela celá řada nejasností a otázek, Generální finanční ředitelství vydalo vysvětlení, která obsahuje odpovědi na některé z nich.

Příspěvek na stravné při směně delší než 11 hodin

Jednou z problémových oblastí je otázka osvobození příjmu při směně delší než 11 hodin. Pokud se zaměstnavatel v takovém případě rozhodne zaměstnanci dát dva peněžité příspěvky a dojde tak k přesáhnutí zákonného limitu pro osvobození na straně zaměstnance (pro rok 2021 se jedná maximálně o 75,60 Kč), z pohledu GFŘ představuje druhý příspěvek na straně zaměstnance zdanitelný příjem, který již od daně a odvodů osvobodit nelze (daňová uznatelnost na straně zaměstnavatele zůstává zachována).

Peněžitý příspěvek na stravování u zaměstnanců s DPP a DPČ a na home office

V případě brigádníků pracujících na dohodu o provedení práce a o pracovní činnosti pokládá GFŘ za základní podmínku pro aplikaci osvobození na straně fyzických osob vymezení pracovní doby, ideálně přímo ve smlouvě, která bude následně doložena prostřednictvím evidence docházky.

Dle GFŘ lze peněžitý příspěvek poskytnout u zaměstnanců pracujících z domova (home-office). Podmínkou je trvání směny alespoň 3 hodiny, což musí být doložitelné. Dále je třeba mít v pracovní smlouvě uvedeno místo výkonu práce – ve většině případů se bude jednat o adresu bydliště zaměstnance.


Kontaktní informace

Napište nám a my se Vám
ozveme do 24 hodin.

Tuto stránku chrání služba reCAPTCHA a vztahují se na ni Zásady ochrany soukromíSmluvní podmínky společnosti Google.

Mohlo by Vás také zajímat