Jaký je rozdíl mezi s.r.o a a.s.?

Rozhodujete se, která forma podnikání je pro Vás ta pravá? Pomůže Vám tento přehled hlavních rozdílů mezi akciovou společností a společností s ručením omezeným.

Společnost s ručením omezeným (s.r.o.) a akciová společnost (a.s.) jsou v ČR nejvyužívanější formy obchodních společností. Jaké jsou ale mezi nimi hlavní rozdíly?

Založení obchodní společnosti

Zákonné požadavky na založení s.r.o. i a.s. jsou celkem podobné.

Při založení sróčka musíte:

  • u notáře sepsat zakladatelskou listinu nebo společenskou smlouvu (pokud s.r.o. zakládá víc společníků),
  • zařídit společnosti živnostenský list,
  • otevřít bankovní účet v případě, že základní kapitál přesahuje částku 20 000 Kč,
  • nechat s.r.o. zapsat do obchodního rejstříku.

Pro založení společnosti s ručením omezeným stačí jediná osoba – její jednatel, který se současně považuje i za společníka. Pokud chcete své podnikání řídit sami, je to pro Vás ideální volba.

Podobné kroky jako při zakládání sróčka Vás čekají i při zakládání akciovky:

  • u notáře musíte sepsat zakladatelskou listinu a navíc i stanovy společnosti,
  • založit živnostenský list,
  • otevřít bankovní účet a složit na něj základní kapitál,
  • provést zápis a.s. do obchodního rejstříku.

Akciová společnost může mít také pouze jednoho společníka (akcionáře), ale obvykle jich má už od začátku víc. Takže má trochu složitější strukturu už při založení.

Abychom Vám ulehčili start podnikání, připravili jsme pro Vás vzory dokumentů k založení firmy (klikněte pro stažení – soubor .docx si upravíte dle potřeby). V souborech najdete například zakladatelské listiny, stanovy či vzory pozvánek na valnou hromadu.

Která forma obchodní společnosti vychází finančně nejlépe?

Odměny notáře a jiné poplatky za tyto úkony jsou při založení a.s. vyšší než při založení s.r.o. Jedním z hlavních rozdílů v této fázi je tedy cena, kterou za celý proces zaplatíte. Na a.s. navíc musíte být alespoň dva.

Základní kapitál

Při založení obchodní společnosti je nutné složit základní kapitál. Je to vklad do majetku společnosti a základní kapitál akciové společnosti je stanoven na 2 000 000 Kč – v případě založení s veřejným úpisem akcií je minimum dokonce 20 000 000 Kč. Zajímají Vás detaily? Přečtěte si podrobnosti o základním kapitálu a. s.

Oproti tomu základní kapitál společnosti s ručením omezeným může být klidně jen 1 Kč a do částky 20 000 Kč není povinnost zřídit firmě bankovní účet, na který by se tento základní kapitál složil. Více si přečtěte v článku o základním kapitálu s.r.o.

Jak zvolit základní kapitál?

Množství dostupných finančních prostředků výrazně ovlivňuje výběr struktury společnosti. Na s.r.o. Vám bude stačit jedna koruna, ale akciovku potřebujete založit minimálně se dvěma miliony korun. Pamatujte také na fakt, že výše základního kapitálu ovlivňuje i důvěryhodnost založené firmy.

Ručení za závazky

S.r.o. i a.s. ručí za závazky celým majetkem společnosti. Ručení společníků se pak liší:

  • Společníci sróčka ručí za ztrátu firmy pouze do výše svého nesplaceného vkladu do základního kapitálu společnosti.
  • Společníci akciovky (akcionáři) neručí za závazky společnosti. Jediné, co akcionáři riskují, je ztráta hodnoty akcií, které vlastní.

Vedení obchodní společnosti

Akciová společnost má na výběr dva systémy řízení – monistický a dualistický.

Monistický znamená, že je vytvořena správní rada, která plní funkci statutárního orgánu. V dualistickém systému je vytvořeno představenstvodozorčí rada. Oba orgány musí mít minimálně tři členy, pokud firemní stanovy neurčí jinak. Akciovka také musí pravidelně svolávat valnou hromadu, během které se například určuje řízení celé společnosti nebo se volí členové správních orgánů.

Společnost s ručením omezeným to má oproti akciovce mnohem jednodušší – jediný statutární orgán je její jednatel. A pokud je ve společnosti pouze jeden společník, nemá povinnost svolávat valné hromady.

Víc práce znamená víc možností

Řízení a.s. je mnohem složitější než vedení s.r.o. Podílí se na něm víc lidí a musí plnit víc zákonem daných povinností. Na druhou stranu, výhodou akciové společnosti může být jasnější rozdělení úloh a víc účastníků v rozhodovacím procesu, což může způsobit pozitivní dopad na řízení celé společnosti.

Jak to vidí Vaši klienti?

Klientům je v podstatě jedno, jestli uzavírají obchodní vztahy s akciovkou nebo sróčkem, protože obě struktury ručí za závazky celým svým majetkem. Výše základního kapitálu ovlivňuje důvěryhodnost a prestiž dané firmy; splacených 200 000 Kč vypadá v OR mnohem lépe než pouhá jedna koruna. Akciová společnost obvykle působí jako větší, stabilnější subjekt, protože jsou s ní spojené větší náklady na založení i provoz.

Založte si svou novou společnost u nás

Pokud stále nevíte, která forma obchodní společnosti je pro Vás ta pravá, rádi Vám poradíme. S našimi experty proberete svou i konkrétní situaci a dozvíte se, proč zvolit s.r.o. nebo a.s. Stačí vyplnit formulář a my se Vám obratem ozveme. Vyřešte svou situaci jednoduše a hned!


Kontaktní informace

Napište nám a my se Vám
ozveme do 24 hodin.

Tuto stránku chrání služba reCAPTCHA a vztahují se na ni Zásady ochrany soukromíSmluvní podmínky společnosti Google.

Doporučujeme

Založení firmy online
Založení firmy online

Podnikejte do 3 dnů! Rychlé založení firmy …

Podnikejte do 3 dnů! Rychlé založení firmy online na pár kliknutí od 6 993 Kč – a papírování vyřídíme…

Zjistit více Zjistit více
Ready-made a.s.
Ready-made a.s.

Rychlý start podnikání s ready-made akciovkou.…

Rychlý start podnikání s ready-made akciovkou. Objednejte si firmu připravenou k okamžitému použití zapsanou…

Zjistit více Zjistit více

Mohlo by Vás také zajímat