Nechcete zakládat firmu a rozhodli jste se pro živnost? Pak se možná setkáte s pojmem místo podnikání OSVČ. Jedná se v podstatě o „sídlo živnostníka” a má mnoho společného se sídlem obchodní společnosti. Víte, co přesně znamená a v čem se liší od adresy provozovny? Pokračujte ve čtení a zjistěte více.

Místo podnikání × sídlo společnosti

Místem podnikání se myslí zpravidla sídlo fyzické osoby (tedy živnostníka), kdežto sídlem společnosti se označuje sídlo právnické osoby (např. akciové společnosti, společnosti s ručením omezením, atd.).

V obou případech jde o lokalitu, odkud řídíte svou firmu nebo živnost a kde činíte zásadní rozhodnutí ohledně svého byznysu. Pojem „místo podnikání” v legislativě od roku 2018 nahradil název „sídlo” i pro živnosti a dnes už tedy není z právního hlediska aktuální. V praxi se s ním stále můžete potkat, je tedy dobré vědět, co se tímto pojmenováním myslí.

Sídlo OSVČ

Sídlo OSVČ bývá většinou shodné s adresou trvalého bydliště podnikatele, avšak nemusí to být vždy pravidlem. Stejně jako u sídla obchodních společností, i při zakládání živnosti existuje možnost zřídit si virtuální adresu sídla pro OSVČ. Hlavním požadavkem na sídlo fyzické osoby je totiž to, že majitel živnosti musí být na této adrese schopen komunikovat s okolím, tedy například vybírat korespondenci nebo vyřizovat faktury. Podle sídla se stanoví Vaše místně příslušné úřady (živnostenský, finanční atd.).

Požadavky na sídlo fyzické osoby

Na rozdíl od obchodních společností, u OSVČ nejsou přesně vymezeny požadavky na podobu jejich sídla. Pouze v případě, že se adresa sídla a trvalého bydliště živnostníka liší, musí živnostenskému úřadu doložit dokument prokazující právní nárok na užívání daných prostor – tzv. souhlas s umístěním sídla fyzické osoby (analogie k souhlasu o umístění právnické osoby). Podnikatel je poté povinen viditelně označit objekt určený jako sídlo jeho podnikání svým jménem, příjmením a identifikačním číslem (opět zdůrazníme, že pouze pokud se sídlo liší od trvalého bydliště).

Své sídlo si živnostník uvádí a zapisuje do živnostenského listu a je stěžejní při zakládání živnosti. Tato adresa se později zapisuje do veřejného živnostenského rejstříku a slouží zejména pro komunikační účely. Bez sídla nemůže podnikatel svou činnost provozovat.

Podobně jako sídlo společnosti je sídlo živnostníka adresou, kterou by měl podnikatel využívat pro komunikaci s úřady a řídit odsud chod firmy (v případě virtuální kanceláře se však řízení firmy může odehrávat odjinud). Podnikatel nemusí na této adrese přímo podnikat, místo vykonávání činnosti se může lišit od sídla. Lokalita, kde živnostník pracuje, se nazývá provozovna, kterou může a nemusí mít.

Co uvést při ohlášení sídla fyzické osoby?

Když nahlašujete Vaše sídlo úřadům, uvádíte tyto informace:

  • název obce, ve které budete sídlit,
  • část této obce,
  • ulici, ve které se Vaše firma nachází,
  • číslo popisné domu,
  • číslo orientační,
  • poštovní směrovací číslo obce.

Virtuální kancelář OSVČ

Stejně jako u sídla společnosti může být i sídlo živnostníka zřízeno jako virtuální kancelář. Virtuální sídlo pro OSVČ poskytuje stejné výhody jako virtuální kancelář obchodní společnosti.

Tyto kanceláře většinou sídlí na uznávaných adresách ve velkých městech, jako je například Praha či Brno, a tak Vašemu podnikání dodají prestiž a důvěryhodnost. Pro OSVČ v rámci virtuálních sídel zajišťujeme také bezplatné využití místnosti pro komunikaci s úřady, označení živnostníka na budově, správu telefonních hovorů nebo asistentku, která se stará o korespondenci. Poskytujeme nabídku virtuálních kanceláří v Brně, nebo různých částech Prahy – je možné si zřídit virtuální kancelář pro OSVČ v Praze 1, Praze 2, Praze 3 a v mnoha dalších místních částech.

Provozovna nebo sídlo?

Provozovna a sídlo jsou dva různé pojmy, které se často pletou . Jaký je mezi nimi rozdíl?

Sídlo fyzické osoby

Sídlo OSVČ může být pouze jedno a podnikatel je povinnen ho mít – bez něj by nebylo možné provozovat a řídit živnost. Toto místo však není ze zákona nijak přesněji specifikováno a může se jím tudíž stát jakákoli adresa, kterou si podnikatel vybere.

Provozovna

Provozovna je místo, ve kterém dochází k vykonávání podnikatelské činnosti - například ke styku se zákazníky, v případě dílny k výrobě předmětů a podobně. Podnikatel může mít hned několik provozoven, nebo nemusí mít vůbec žádnou. Existují i případy, kdy má živnostník sídlo i provozovnu na jednom místě (například u sebe doma). Provozovna je oproti sídlu fyzické osoby přesněji definována v živnostenském zákoníku a jsou na ni kladeny vyšší nároky než na adresu sídla (musí být například přesně označena a jsou přesně dané postupy při jejím vzniku a zániku).

Objednejte si virtuální sídlo OSVČ a chraňte své soukromí při podnikání

Existuje řada důvodů, proč nemít sídlo u sebe doma – shrnuli jsme je v článku o ochraně majetku podnikatele. Zejména je třeba vzít v potaz, že sídlo živnosti bude veřejně k dohledání. Navíc, když se přestěhujete, musíte řešit také změnu svého sídla. Jistě uznáte, že čím méně byrokracie, tím lépe.

Pokud chcete chránit své soukromí, vyberte si raději prestižní adresu virtuální kanceláře. Postaráme se o Vaši poštu, telefonní hovory i další záležitosti. Ozvěte se nám prostřednictvím kontaktního formuláře níže nebo si rovnou objednejte virtuální sídlo pro OSVČ.


Kontaktní informace

Napište nám a my se Vám
ozveme do 24 hodin.

Tuto stránku chrání služba reCAPTCHA a vztahují se na ni Zásady ochrany soukromíSmluvní podmínky společnosti Google.

Mohlo by Vás také zajímat