Co přinese nový zákon o účetnictví? Přehled 5 zásadních změn

Stávající účetní pravidla vychází z legislativy, která vznikla v roce 1991. Byť proběhla celá řada novelizací samotného zákona i souvisejících prováděcích vyhlášek, na současnou ekonomickou realitu už mnohdy nestačí. Uvědomuje si to i stát, a proto chystá zcela nový zákon o účetnictví. Zjistěte, kdy má vstoupit v platnost a jaké změny obsahuje.

Hlavní změny z nového zákona o účetnictví

Dlouho očekávaný návrh nového zákona o účetnictví se 16. 1. 2024 objevil v databázi připravované legislativy VeKLEP. Které nejdůležitější změny zahrnuje?

Důraz na účetní výkazy

Nově by se účetnictví mělo více soustředit na to, jaké informace poskytuje uživatelům. Zákon tedy nebude klást takový důraz na vedení samotného účetnictví, ale naopak na věrný a poctivý obraz účetních výkazů.


Méně účetních jednotek

S novými pravidly se zredukuje počet subjektů, které povinně vedou účetnictví. Tato povinnost by nově neměla platit pro organizační složky zahraničních entit nebo fyzické osoby. Stále však budou muset vést evidenci pro účely výpočtu daňových povinností.


Zařazení mezinárodních účetních standardů

Nový zákon do vedení účetnictví zavede principy, které doposud platily pouze pro subjekty účtující podle mezinárodních účetních standardů. Příkladem je vykazování aktiva pořízeného na finanční leasing jako aktiva ve vlastnictví účetní jednotky.


Povinný audit pro méně firem

Dojde k výraznému navýšení limitů pro povinný audit účetní závěrky, a to až na 3násobek těch současných (kromě počtu zaměstnanců). Audit budou nově provádět pouze subjekty splňující 2 ze 3 kritérií:

  • obrat nad 240 mil. Kč;
  • hodnota aktiv nad 120 mil. Kč;
  • a/nebo více než 50 zaměstnanců.

TIP: Aktuální limity a pravidla povinného auditu najdete v článku o kategorizaci účetních jednotek.


Účtování v cizí měně

Díky novému zákonu budou účetní jednotky za určitých předpokladů moci vést účetnictví ve vybrané cizí, tzv. funkční měně (americký dolar, euro, nebo britská libra).


Kdy se nového zákona dočkáme?

Zatím jde o návrh zákona, takže se jeho podoba může v rámci legislativního procesu ještě výrazně proměnit. Navíc nejsou k dispozici prováděcí vyhlášky – přílohu návrhu tvoří pouze stručný popis základních principů těchto vyhlášek. Jejich finalizace a následné zveřejnění by mělo proběhnout během tohoto roku.

Nový zákon o účetnictví má začít platit od 1. 1. 2025, ale očekáváme, že spíše dojde k posunutí termínu na 1. 1. 2026. O dalším vývoji Vás budeme průběžně informovat.


Svěřte účetnictví odborníkům

Účetní a daňová legislativa se často mění. Nebuďte na to sami a obraťte se na odborníky. Veškeré změny pečlivě sledujeme a jsme tu pro Vás, ať sháníte partnera pro vedení účetnictví nebo konzultaci.

Kontaktní informace

Napište nám a my se Vám
ozveme do 24 hodin.

Tuto stránku chrání služba reCAPTCHA a vztahují se na ni Zásady ochrany soukromíSmluvní podmínky společnosti Google.

Mohlo by Vás také zajímat