Zrušení registrace OSVČ k dani z příjmu: týká se i Vás?

Konsolidační balíček vlády přináší mnoho změn i nepopulárních rozhodnutí. Ne všechny novinky jsou ovšem špatné a některé dokonce zjednoduší podnikání začínajícím OSVČ – jako třeba zrušení dosud povinné registrace k dani z příjmu na finančním úřadě (FÚ).

Povinné registrace pro začínající OSVČ

Rozhodli jste se vzít život do vlastních rukou a začít podnikat? Pak určitě řešíte, jaké náležitosti budete muset jako OSVČ splnit, aby Vám nevznikaly zbytečné dluhy a nesrovnalosti.

Ať už plánujete provozovat své podnikání jako hlavní, nebo vedlejší činnost, na začátku vždy myslete na registraci u:

  • živnostenského úřadu, který uděluje živnostenská oprávnění,
  • své zdravotní pojišťovny, od které máte tzv. „modrou kartičku“,
  • ČSSZ neboli České správy sociálního zabezpečení.

TIP: Nechcete zdlouhavě studovat, do jaké kategorie se řadí Vámi plánovaná živnost? Nebo co vše musíte splnit pro její povolení? Přesně proto, abyste se rychle a bezpečně zorientovali, jsme sepsali návod jak založit živnost.

A co finanční úřad a daň z příjmu?

Do konce roku 2023 jste se v začátcích podnikání museli povinně registrovat na místně příslušném finančním úřadě a přihlásit se jako OSVČ k dani z příjmů. Přitom jste ještě netušili, jestli v prvním roce podnikání budete mít příjmy v řádu nižších tisíců, nebo naopak atakující vyšší statisíce.

Stejně tak dosud platila povinnost hlásit, že za předchozí rok nemáte jako OSVČ žádné zdanitelné příjmy, a podat „nulové“ daňové přiznání.

Obě povinnosti však se zavedením konsolidačního balíčku k 1. 1. 2024 končí. Stát si od změny slibuje významnou úsporu přímých i nepřímých administrativních nákladů jak na své straně (tedy správce daně), tak i na straně živnostníků (daňových subjektů).

Agenda při registraci OSVČ k dani z příjmu totiž obsahuje úkony jako:

  • nutnost hlášení změny místní příslušnosti (typicky při změně sídla),
  • přidělování daňového identifikačního čísla (DIČ),
  • nebo vracení přeplatku na dani různými způsoby dle volby poplatníka (nově budou vratky poukázany pouze na bankovní účet, který v žádosti o vratku sami uvedete).

Všechny tyto úkony se stát snaží nyní konsolidovat a ruší přebytečnou agendu. Cílem je automatizovat zjišťování podstatných údajů propojením dostupných zdrojů tak, aby nebylo zapotřebí řešit je individuálně na několika místech.

Registrace k dani z příjmu u stávajících OSVČ

Pokud už jste jako OSVČ registrováni k dani z příjmu, tedy začali jste provozovat živnost do konce roku 2023 nebo máte ze své živnosti příjmy, nemusíte nyní dělat žádné úkony navíc.

Stát automaticky všechny registrace zruší k 1. 1. 2024, aniž byste o to sami žádali. Dojde tím i ke zrušení Vašeho DIČ, ne však povinnosti platit daně. Protože změna vychází plošně ze zákona, nebude Vás o ní FÚ ovšem ani individuálně informovat.

Novinka tak představuje výhodu nejen pro začínající OSVČ, ale i ty, kteří se rozhodnou ukončit svou živnost. Až do konce loňského roku museli vyplnit formulář o zrušení registrace k dani z příjmu a požádat svůj místně příslušný finanční úřad o jeho zpracování. Nyní tato povinnost odpadá.

Jak je to s daňovým přiznáním a platbou daně z příjmu?

Zrušení povinnosti registrace k dani z příjmu neznamená, že tuto daň už nemusíte platit. Nyní se řeší pouze skutečnost, zda Vám jako podnikající fyzické osobě vznikly za předchozí rok zdanitelné příjmy.

Pokud ano a jejich výše přesáhla v součtu 50 000 Kč (respektive 20000 Kč, jste-li současně zaměstnaní), i nadále podáváte klasické daňové přiznání se všemi jeho náležitostmi.

TIP: Daňové přiznání není strašák. Připravili jsme pro Vás srozumitelný návod s vysvětlením, jak vyplnit daňové přiznání, i souhrn, kdy a jak podat daňové přiznání v roce 2024.

Pokud ne, pošlete FÚ oznámení o tom, že Vám v předchozím roce nevznikla daňová povinnost. Oznámení však stačí odeslat formou zprávy přes Vaši datovou schránku a nemusíte dokládat „nulové“ daňové přiznání, pokud pro to nemáte jiný důvod. Lhůta pro podání oznámení je stejná jako lhůta pro podání daňového přiznání.

Nezapomeňte podat stejné oznámení na FÚ i po ukončení své podnikatelské činnosti (po zrušení živnostenského listu). Jak jsme vysvětlili výše, už sice nemusíte vyplňovat speciální formulář, kterým byste svou registraci k dani z příjmů rušili, ale právě proto FÚ nemůže vědět, zda od Vás má daňové přiznání očekávat, nebo ne a je tedy Vaší povinností mu tuto skutečnost oznámit.

Musím podávat daňové přiznání?

ANO Pokud moje příjmy jako OSVČ překročily v předchozím roce 50 000 Kč (respektive 20 000 Kč, když mám i zaměstnání).
NE Pokud jsem OSVČ a v předchozím roce jsem neměl/a příjmy z podnikání ani jiný důvod pro odevzdání přiznání, stačí podat oznámení na FÚ.

Koho se změna netýká?

Povinnost registrace k dani z příjmu zatím zůstává zachována pro právnické osoby (vyjma těch, kde je daň vybíraná srážkou podle zvláštní sazby daně) a pro fyzické osoby s příjmy ze závislé činnosti (typicky mzda ze zaměstnání).

Zjednodušeně – pokud jste zaměstnancem nebo máte zaměstnance, tato změna se Vás zatím nedotkne.

I tyto dvě skupiny by se měly výhledově dočkat zjednodušení své daňové agendy. Avšak ta by měla být předmětem komplexnější reformy, než je konsolidační balíček schválený v roce 2023.

Ulevíme Vaší daňové agendě

Nejste si jisti, co pro Vás změny znamenají, a nemáte čas studovat veškeré novinky v daních? Obraťte se na nás prostřednictvím kontaktního formuláře níže. Rádi ulevíme i Vaší daňové agendě.

Kontaktní informace

Napište nám a my se Vám
ozveme do 24 hodin.

Tuto stránku chrání služba reCAPTCHA a vztahují se na ni Zásady ochrany soukromíSmluvní podmínky společnosti Google.

Doporučujeme

Založení živnosti
Založení živnosti

Podnikejte jako OSVČ – živnost zařídíme za Vás.…

Podnikejte jako OSVČ – živnost zařídíme za Vás. Neztrácejte se v administrativě spojené s ohlášením živnosti…

Zjistit více Zjistit více
Daňové přiznání
Daňové přiznání

Termín podání se blíží, ale Vy nemáte čas na…

Termín podání se blíží, ale Vy nemáte čas na papírování? Objednejte si daňové přiznání online a formuláře vyřešíme…

Zjistit více Zjistit více

Mohlo by Vás také zajímat