Kalkulačka na rok 2022: vyplatí se Vám paušální daň OSVČ?

Letos mohli živnostníci poprvé využít paušální daň, a usnadnit si tak administrativu. Zatím jste se k ní nepřihlásili a váháte, jestli se Vám to vyplatí? Nová kalkulačka na rok 2022 Vám dá odpověď.

Paušální daň OSVČ. Ano, nebo ne?

V lednu 2021 začala platit zásadní novelizace paušální daně. Do té doby šlo o řešení vhodné pro úzkou skupinu poplatníků. Nově se však rozšířil okruh osob, na které se tento zjednodušující nástroj může vztahovat. Přihlášení k paušální dani je dobrovolné.

Registrace k paušální daň sice zásadně eliminuje papírování ve vztahu k finančnímu úřadu i z pohledu sociálního a zdravotního pojištění, ale nevyplatí se všem. Zjistěte, jak jste na tom právě Vy. Není nic jednoduššího než využít kalkulačku paušální daně pro rok 2022 na webu Ministerstva financí ČR.

Výše paušální daně pro rok 2022

Pro rok 2022 byla částka paušální daně stanovena na 5 994 Kč měsíčně, oproti roku 2021 se tedy zvyšuje o 525 Kč. Připomeňme, že tato platba obsahuje odvod na zdravotní a sociální pojištění a daň z příjmů, a to v následující struktuře:

  • 3 267 Kč na sociální pojištění (o 426 Kč více, než činí minimální záloha na příští rok);
  • 2 627 Kč na zdravotní pojištění (shodně s minimální výší zálohy na příští rok);
  • 100 Kč na daň z příjmů.

Jak a kam platit paušální daň? Částku hradíte do 20. dne v měsíci na speciální účet místně příslušného finančního úřadů s předčíslím 2866 (jde o jiný účet, než kam se běžně platí daň z příjmů fyzických osob). Po skončení roku nemusíte podávat daňové přiznání ani přehledy pro pojišťovnu a ČSSZ.

Pozor, paušální daň není výdajový paušál. Tyto dva pojmy se často pletou. Zatímco paušální daň je měsíční platba, která zahrnuje odvody pojištění a daně z příjmu, paušální výdaje jsou způsob, jak vypočítat Vaše roční výdaje v daňovém přiznání pomocí procenta z příjmu.

Termíny přihlášení a odhlášení
z paušální daně OSVČ

V případě, že se Vám vyplatí a chcete se k ní přihlásit, dejte finančnímu úřadu vědět do 10. ledna 2022 prostřednictvím oznámení o vstupu do paušálního režimu.

Pokud už v režimu paušální daně jste a zjistili jste, že pro Vás není výhodný, můžete se z něj dobrovolně odhlásit do 10. ledna 2022. Do konce roku 2021 však musíte paušální daň stále platit.

Nevíte si rady s daněmi? Obraťte se na nás!

Zdá se Vám daňová problematika složitá a stále přemýšlíte, jestli bude lepší zůstat u paušálních či reálných výdajů, nebo raději zvolit paušální daň? Napište nám. Pomůžeme Vám rozhodnout se správně, abyste na daních neplatili více, než musíte. Postaráme se i o případné daňové přiznání.


Kontaktní informace

Napište nám a my se Vám
ozveme do 24 hodin.

Tuto stránku chrání služba reCAPTCHA a vztahují se na ni Zásady ochrany soukromíSmluvní podmínky společnosti Google.

Mohlo by Vás také zajímat