9 nejčastějších chyb v daňovém přiznání. Jak jim předejít?

Některá pochybení se v daňových přiznáních (DP) každoročně opakují i přesto, že na ně finanční správa upozorňuje. Zjistěte, která to jsou – zvýšíte tak svou šanci, že odevzdáte přiznání správně hned napoprvé. Navíc jsme pro Vás připravili návod, jak postupovat v případě, kdy jste podali přiznání s chybou.

Co si pohlídat, abyste předešli chybám
v daňovém přiznání

  • Termín pro podání a platbu. Daňové přiznání v papírové podobě letos podejte do úterý 2. dubna. Na elektronické máte čas do čtvrtka 2. května (tento termín se týká podnikatelů, kteří mají zřízenou datovou schránku). Jestliže za Vás přiznání zpracovává a odesílá daňový poradce či advokát, musí to stihnout do do pondělí 1. července.

    Ve stejných lhůtách musíte daň také zaplatit. Pokud tedy vyplňujete daňové přiznání na poslední chvíli, pohlídejte si, abyste platbu odeslali s předstihem a aby se včas připsala na účet finančního úřadu.

    U papírové verze DP nezapomeňte formulář podepsat v určené kolonce. Stejně tak podepište i žádost o vrácení přeplatku na dani, pokud Vám vznikl. Bez Vašich podpisů je papírové přiznání neplatné.
  • Sleva na děti. Daňové zvýhodnění na vyživované dítě si v přiznání odečítá vždy pouze jeden z rodičů. Pokud máte více dětí, můžete si vybrat, kdo využije slevu na které z nich – nesmí se ale stát, že slevu na jedno dítě uplatníte oba zároveň. Rodič, který slevu na dítě neuplatňuje, musí podepsat čestné prohlášení, že tuto slevu nečerpá. Prohlášení pak přiloží ke svému daňovému přiznání ten z rodičů, kdo slevu na toto dítě naopak čerpá.
  • Sleva na manžela/manželku. Na úlevu ve výši 24 840 Kč máte nárok, když příjmy toho druhého nepřesáhnou 68 000 Kč za rok. Do limitu příjmů se však započítává nejen hrubá mzda a výdělky z podnikání, ale také mateřská, nemocenská, podpora v nezaměstnanosti nebo starobní a invalidní důchod. Nezahrnuje se do nich rodičovská.
  • Školkovné. Daň z příjmu si můžete snížit o náklady vynaložené na pobyt dítěte v předškolním zařízení, maximálně však 16 200 Kč za rok. Jestliže jste za školku loni zaplatili méně, uplatníte si slevu v reálné výši, nikoli plnou částku. Pozor, že daňové přiznání za rok 2023 je posledním, kdy lze tuto slevu uplatnit.
  • Odpočet úroků z hypotéky. Lze je uplatnit maximálně do výše 150 000 Kč za rok (respektive 300 000 Kč, pokud jste nemovitost pořídili před 31. 12. 2020), a jen pokud jste majitelem nemovitosti, účastníkem hypotečního úvěru a využíváte ji k trvalému bydlení. Na odpočet nemáte nárok u hypotéky na byt sloužící k pronájmu, rekreační chatu, či jinou nemovitost typu pozemek nebo garáž.
  • Přílohy. Uplatňujete si daňové odpočty úroků z hypotéky, životního či penzijního pojištění nebo darů? Nezapomeňte k formuláři přiložit potvrzení, že jste je skutečně zaplatili.
  • Elektronické podání. Jakmile máte zřízenou datovou schránku, ať už ze zákona nebo dobrovolně, musíte své daňové přiznání za rok 2023 podat elektronicky. Nezapomeňte na to a přiznání odešlete v XML formátu přes datovku nebo portál Mojedane.cz, ať se vyhnete komplikacím.
  • Limit pro povinné podání daňového přiznání. Konsolidační balíček zvýšil hranici pro osvobození příjmů z 15 000 Kč na 50 000 Kč ročně. Pokud jste si loni vydělali méně a nejednalo se o pravidelné příjmy, přiznání letos podávat nemusíte. Správci daně ale pošlete písemné oznámení s vysvětlením, proč DP za předchozí rok nepodáváte.
  • Oznámení o osvobození od daně. Pokud jste v roce 2023 obdrželi osvobozený příjem přesahující 5 mil. Kč (z prodeje akcií nebo podílů, nemovitostí, starožitností, přijatých darů, dědictví apod.), musíte tento příjem oznámit správci daně, i když je osvobozený. Lhůta pro toto oznámení je stejná jako pro podání daňového přiznání.

TIP: Investujete a nevíte, zda a jak své obchodování uvést v daňovém přiznání? Přečtěte si naše články o tom, jak zdanit kryptoměnyjak zdanit akcie.


Co když jste odevzdali přiznání s chybou?

Odesláno. Oddechli jste si, že máte letos papírování za sebou, ale vzápětí jste zjistili, že jste při vyplňování daňového přiznání udělali chybu nebo na něco zapomněli. Co teď? Máte 2 možnosti, jak to napravit:


Opravné daňové přiznání

Opravné přiznání využijete v případě, kdy ještě neuplynula lhůta pro podání daňového přiznání. Jednoduše pošlete formulář znovu a se správnými údaji, přičemž na první straně zaškrtnete, že jde o opravné přiznání. Finanční úřad pak bere v potaz pouze to nové a k prvnímu nepřihlíží ani Vám nevyměří sankci.


Dodatečné daňové přiznání

Objevili jste chybu až po termínu? Pak se Vás týká dodatečné přiznání a dále záleží na tom, o jakou chybu jde:

  • Zapomněli jste uplatnit slevu? Pak by Vaše daňová povinnost byla nižší a záleží jen na Vás, zda se do vyplňování znovu pustíte.
  • Měli jste zaplatit vyšší daň? V tom případě dodatečné přiznání podat musíte.

Více podrobností se dozvíte v článku o druzích daňového přiznání. A pokud potřebujete s daněmi pomoci, obraťte se na nás.

Kontaktní informace

Napište nám a my se Vám
ozveme do 24 hodin.

Tuto stránku chrání služba reCAPTCHA a vztahují se na ni Zásady ochrany soukromíSmluvní podmínky společnosti Google.

Doporučujeme

Daňové přiznání
Daňové přiznání

Termín podání se blíží, ale Vy nemáte čas na…

Termín podání se blíží, ale Vy nemáte čas na papírování? Objednejte si daňové přiznání online a formuláře vyřešíme…

Zjistit více Zjistit více
Daňové poradenství
Daňové poradenství

Hlídáme termíny a vše vypracujeme tak, jak…

Hlídáme termíny a vše vypracujeme tak, jak vyžaduje zákon. Zbavte se starostí s daněmi Vaší firmy nebo…

Zjistit více Zjistit více

Mohlo by Vás také zajímat