Jaké daňové novinky nás čekají od ledna 2023?

I přes začínající prázdniny, a to včetně těch sněmovních, není od věci si shrnout, jaké změny v oblasti daní se chystají na další rok. Jejich finální podoba bude záležet na legislativním procesu, nicméně celá řada projednávaných bodů má relativně širokou podporu napříč politickým spektrem, takže jejich schválení lze očekávat bez větších problémů.

Novela předpokládá změny zákona o daních z příjmů, o dani z přidané hodnoty i daňového řádu s tím, že až na drobné výjimky by změny měly být účinné od 1. ledna 2023.

Změny týkající se DPH

Hlavní změnou v oblasti DPH bude navýšení limitu pro vznik plátcovství ze současného 1 mil. Kč nově na 2 mil. Kč. Hlavním smyslem této změny je snížení administrativy na straně daňových poplatníků.

Změny by se měly týkat i kontrolního hlášení, a to v oblasti výzev k jeho podání a pokut za porušení souvisejících povinností. Mělo by dojít k celkovému změkčení sankcí a umožnění daňovým poplatníkům reagovat na výzvy v delších lhůtách. Konkrétní dopady by měly být následující:

  • redukce pokut v případě pozdního podání, resp. nepodání kontrolního hlášení pro živnostníky a společnosti s ručením omezeným, v nichž je fyzická osoba jediným společníkem;
  • prodloužení lhůty pro podání následného kontrolního hlášení na 17 kalendářních dnů ode dne dodání výzvy.

Změny v dani z příjmu

V rámci zákona o daních z příjmů bude upraven zejména horní limit pro vstup do režimu paušální daně, a to opět z 1 mil. Kč na 2 mil. Kč. Tato změna souvisí s výše zmíněnou změnou v oblasti DPH. Nově budou pro zájemce o paušální daň zavedena 3 pásma podle charakteru a výše příjmu daňového poplatníka.

Další změna zahrnuje prodloužení mimořádných odpisů i na majetek pořízený v letech 2022 a 2023.

Daňový řád bude novelizován pouze technicky ve vztahu k povinnosti podávat určité formuláře elektronicky.

Potřebujete poradit s daněmi? Obraťte se na nás!


Kontaktní informace

Napište nám a my se Vám
ozveme do 24 hodin.

Tuto stránku chrání služba reCAPTCHA a vztahují se na ni Zásady ochrany soukromíSmluvní podmínky společnosti Google.

Mohlo by Vás také zajímat