Přehled změn: daňové a legislativní novinky v roce 2022

Nový rok přináší změny v daních pro podnikatele a zaměstnance a také řadu právních novinek. Vyšší minimální mzda i sleva na poplatníka, navýšení pojistného pro OSVČ, novela datových schránek nebo směrnice o work-life balance a další. Přečtěte si kompletní přehled a buďte v obraze, co Vás letos čeká.

Změny ve slevách na dani z příjmu

Vyšší sleva na poplatníka. Základní slevu si může od daně odečíst OSVČ a zaměstnanec, který podepíše tzv. „růžový papír“. Od 1. ledna 2022 se zvyšuje o 250 Kč na 2 520 Kč měsíčně, za rok si tedy každý poplatník může daň z příjmu snížit celkem o 30 840 Kč.

Vyšší sleva na školkovné. Jeden z rodičů si může za rok 2022 uplatnit slevu na dani za umístění dítěte v předškolním zařízení ve výši maximálně 16 200 Kč, což je o 1 000 Kč více než dosud. Tato sleva se neuplatňuje průběžně během roku, ale až v ročním zúčtování zaměstnanců nebo v daňovém přiznání OSVČ, novou výši si tedy uplatníte až na jaře roku 2023.

Daňový bonus bez omezení. Správce daně vyplácí daňový bonus, když je daňové zvýhodnění na děti vyšší než vypočtená daň z příjmu. Ještě v roce 2021 byl bonus omezen na maximálně 5 025 Kč měsíčně, zastropování už však letos neplatí a bonus může být vyšší. Rozdíl poznáte v případě, že máte alespoň tři děti – výše měsíčních daňových zvýhodnění je 1 267 Kč na první, 1 860 Kč na druhé a 2 320 Kč na třetí a každé další dítě.

Minimální odvody pro OSVČ v roce 2022

Zdravotní pojištění. Minimální měsíční platba se v případě hlavní činností zvyšuje na 2 627 Kč. Platíte zálohy v minimální výši? Nezapomeňte si upravit trvalý příkaz – novou částku zdravotního pojištění musíte zaplatit hned od ledna se splatností do 8. února 2022. Pro podnikatele s vedlejší činností se nic nemění, stejně tak pro ty, kdo platí vyšší zálohy na základě daňového přiznání.

Sociální pojištění. Nová minimální platba důchodového pojištění pro OSVČ s hlavní činností činí 2 841 Kč měsíčně. Je Vaše aktuální záloha nižší? Platby si můžete navýšit už od ledna nebo s vyšším odvodem počkat až po podání přehledu za rok 2021 na ČSSZ, je to na Vás. Podnikatelé s vedlejší činností zaplatí na důchodovém pojistném nejméně 1 137 Kč za měsíc. Minimální výše nemocenského pojištění zůstává stále 147 Kč měsíčně.

Paušální daň. Podnikatelé přihlášení do paušálního režimu odvádějí jednu souhrnnou částku měsíčně – ta v roce 2022 činí 5 994 Kč a zahrnuje:

  • 100 Kč na daň z příjmu;
  • 2 627 Kč na zdravotní pojištění (stejně jako minimální platba pro rok 2022);
  • 3 267 Kč na důchodové pojištění (o 15 % navýšená minimální platba pro rok 2022).

Splatnost paušální daně je do 20. dne v měsíci, vyšší částku tedy musíte uhradit nejpozději do 20. ledna 2022. K platbě paušální daně na daný rok se lze přihlásit jen v omezeném termínu, letos to bylo možné do 10. ledna. Pokud tedy zvažujete vstup do paušálního režimu, musíte počkat na další rok.

Změny pro zaměstnance a zaměstnavatele

Minimální mzda v roce 2022. Výše minimální mzdy vzrostla na 16 200 Kč měsíčně. Zvýšení ovlivňuje také zaručené mzdy v řadě profesí.

Prodloužení otcovské dovolené. Novopečení tatínci mohou nově zůstat doma 14 kalendářních dnů nad rámec své běžné dovolené místo původních sedmi. Otcovskou může čerpat každý otec, který si platí nemocenské pojištění, a to kdykoli v období 6 týdnů od narození dítěte. Jestliže v tomto období budou matka nebo dítě hospitalizováni ze zdravotních důvodů, lhůta pro nástup na otcovskou se může prodloužit o počet kalendářních dnů hospitalizace.

Náhrady stravného na pracovní cestě. Zaměstnanec v podnikatelské sféře má nárok na náhradu stravného na služební cestě podle § 163 odst. 1 zákoníku práce.

Částky pro náhradu stravného se odvíjejí od doby strávené na cestě, v roce 2022 platí:

Délka služební cesty Minimální výše stravného
5–12 h 99 Kč
více než 12 a méně než 18 h 151 Kč
více než 18 h 237 Kč

Doručování soukromých zpráv do datových schránek a fikce doručení

Od 1. ledna 2022 vstoupila v platnost novela, která mění pravidla používání datových schránek. Všichni, kdo mají datovku, nově automaticky přijímají tzv. poštovní datové zprávy. To znamená, že Vám odteď do datovky může chodit pošta nejen od subjektů veřejné správy, ale také od soukromých osob (firem, jednotlivců). Navíc jsou všechny zprávy považovány za doručené 10. den od dodání do datové schránky.

Téma jsme podrobně rozebrali v článku o novinkách v doručování do datových schránek.

Co se ještě chystá? Whistleblowing a work-life balance směrnice

Členské státy EU musí do svých právních řádů promítat evropskou legislativu. 17. prosince 2021 vypršela lhůta na přijetí zákona o ochraně oznamovatelů (tzv. zákon o whistleblowingu), takže bychom se jej měli brzy dočkat. Nový zákon stanoví pravidla ochrany osob, které chtějí upozornit na protiprávní činnost instituce či organizace. Právnické osoby a orgány veřejné správy budou mít povinnost zavést vnitřní oznamovací systém pro bezpečné oznamování protiprávní činnosti.

Letos končí také lhůta na zavedení směrnice o work-life balance. Ta zahrnuje například požadavky na délku otcovské, rodičovské a pečovatelské dovolené nebo možnost pružného uspořádání pracovní doby pro rodiče.

Jakmile budou k dispozici další informace o implementaci těchto bodů do českého právního systému, dáme Vám o tom vědět.


Kontaktní informace

Napište nám a my se Vám
ozveme do 24 hodin.

Tuto stránku chrání služba reCAPTCHA a vztahují se na ni Zásady ochrany soukromíSmluvní podmínky společnosti Google.

Mohlo by Vás také zajímat