Přinášíme Vám stručný přehled těch nejdůležitějších změn v oblasti daní a účetnictví pro rok 2021.

Daňové novinky v roce 2021

Daňový balíček

Snad největší pozornost na konci roku 2020 přitahoval projednávaný daňový balíček. Mezi hlavní novinky patří:

Tento balíček stále čeká na podpis prezidenta, a proto se účinnost jednotlivých ustanovení bude řídit nejen vyhlášením ve Sbírce zákonů, ale i přechodnými ustanoveními. Podrobnější informace najdete na stránkách Ministerstva financí.

Daň z příjmu

Zákon o daních z příjmu prošel novelou, která je účinná od 1. 7. 2020 a zavádí zpětné uplatnění daňových ztrát. Tento nástroj urychluje čerpání daňových přeplatků ze strany poplatníků a tím jim pomáhá zmírnit dopady spojené s omezením podnikání během pandemie.

DPH

Velkou změnou prošlo zdanění nájmů. Nově jsou totiž vymezeny nemovité věci, u kterých nelze uplatnit daň z přidané hodnoty.

Kvůli brexitu se od 1. 1. 2021 Velká Británie stává tzv. třetí zemí. Tím se mění i vykazování DPH, protože Británie spadá do nové kategorie.

Od 1. 7. 2021 se upravují limity pro registraci k DPH u e-commerce. Tato změna se dotkne hlavně e-shopů, které prodávají zboží do zahraničí.

Daňový řád

Nové znění daňového řádu je účinné od 1. 1. 2021 (zákon č. 283/2020 Sb.). Toto jsou hlavní novinky:

  • výrazné změny a rozšíření daňové informační schránky (např. možnost učinit podání přes datovou schránku);
  • novinky ohledně podání a vad podání;
  • změny v oblasti daňové kontroly (např. možnost daňovou kontrolu opakovat při zjištění nových skutečností nebo změny v zahájení daňové kontroly);
  • změny ve lhůtách pro podání daňových přiznání (např. nová čtyřměsíční lhůta při elektronickém podání);
  • změny v oblasti vratitelných přeplatků;
  • významné změny v úrokování (např. změna úroku z prodlení hrazeného poplatníkem nebo změny v úrocích hrazených správcem daně).
  • EET

    Poslanci schválili návrh Ministerstva financí na odklad všech čtyř fází elektronické evidence tržeb na 1. leden 2023. Tento krok má podnikatelům pomoci v nelehké situaci během pandemie. Své tržby tak můžete, ale nemusíte evidovat. Do roku 2023 je totiž EET dobrovolná.

    Novinky v účetnictví pro rok 2021

    Národní účetní rada loni schválila tři zásadní interpretace, které mají dopad na vedení účetnictví. I-41 vysvětluje zpracování věrnostních programů v účetnictví dodavatelů; I-42 a I-43 pak řeší nový přístup při zohlednění cizoměnových kurzů v rámci účetní závěrky.

    Tyto interpretace radí, jak zjednodušit a zefektivnit Vaše účetnictví. Musíme však dodat, že každá interpretace je pouze názor NUR, a nejsou tedy právně závazné – právně závazné názory mohou vydávat pouze soudy.


    Toto jsou ty nejdůležitější změny v daních a účetnictví, které na Vás čekají v roce 2021. Nechcete se zabývat každou novinkou? Nechte své daně a účetnictví na nás. Jako profesionálové máme ve všech změnách jasno a víme, jak a kde je uplatnit. Napište nám a domluvíme si nezávaznou schůzku, na které probereme Vaši situaci a zjistíme, jak Vám můžeme pomoci. O daně a účetnictví se Vám rádi postaráme – a Vy se můžete soustředit už jen na své podnikání.


Kontaktní informace

Napište nám a my se Vám
ozveme do 24 hodin.

Tuto stránku chrání služba reCAPTCHA a vztahují se na ni Zásady ochrany soukromíSmluvní podmínky společnosti Google.

Mohlo by Vás také zajímat